Alumn vann grävpriset Guldspaden

Ons 05 apr 2023 11:13

Dino Jasarovic, tidigare student på journalistprogrammet har prisats tillsammans med Frida Grönholm för deras granskning "P4 Väst granskar A-traktorer".

En kvinna och en man håller i varsitt guldigt diplom och en pokal
Frida Grönholm och Dino Jasarovic. Fotograf: Elin Angvarson Valberg/Sveriges Radio

Under helgen delade Föreningen Grävande Journalister ut priset Guldspaden för bästa granskningar. Dino Jasarovic som studerade journalistprogrammet och Frida Grönholm vann priset i kategorin Etermedia Lokal för deras granskning av hur det gick till när Transportstyrelsen genomförde en regeländring som ledde till att antalet A-traktorer fördubblades, vilket i sin tur har lett till fler allvarliga olyckor med tonåringar.

Först en klassiker: Hur känns det?

Det känns bra, och skönt att få det ur vägen. Vi har satsat på gräv här på redaktionen under ett bra tag nu, och diskuterat guldspaden; haft det som ett mål. Nu har vi uppnått målet, och kan jaga nya mål. Lite så känns det. Sedan känns det lite konstigt och fåfängt att uppmärksammas på det här viset för något som känns självklart, dvs angelägna nyheter och viktiga granskningar. Samtidigt förstår jag att det är viktigt att premiera grävande journalistik, och få ett kvitto på att man gör ett bra jobb. Därför vill jag tacka för spaden, och för Föreningen grävande journalister som ser oss, säger Dino Jasarovic.

Tre konkreta tips till en som vill bli en grävande journalist?

Mina tre tips är först den där klassiska lilla frasen; gräv där du står. Västra Götaland är Sveriges tätaste A-traktorområde sett till befolkningen. Dessutom hade vi två dödsolyckor inom loppet av bara några veckor, och det var rätt läge att gräva i ämnet. Tips två, ha kul. Du gillar ju det du gör, och tycker det är viktigt att blottlägga missförhållanden genom att till exempel sitta dagarna i ända med handlingar du begärt in. Gör det bara. Tips tre, öva på din storytelling. Dramaturgi är viktigt, det var lärarna väldigt tydliga med på Mittuniversitetet. De hade rätt.

Vad har du på gång just nu? Vad är målet?

Just nu jobbar jag med en Kalibergranskning. Vi har i veckan kunnat avslöja hur hundratals kvinnor, med rötter i mellanöstern, hängts ut på konton på TikTok för att de flytt till Europa, bland annat Sverige, och skilt sig. 

Målet är att trivas på jobbet, ha kul och fortsätta granska.

Läs mer om granskningen

Alumner vann årets Gyllene Haldan

Tidigare studenterna Julia Paulsson och Joakim Kullberg, Hallandsposten, vann Mittuniversitetets journalistpris, Gyllene Haldan med sin granskning ”Den dolda sexhandeln”. Priset delas ut årligen av journaliststudenterna vid Mittuniversitetet i samband med Guldspadegalan, och har gjorts sedan 1992. Priset går till den eller dem som journaliststudenterna anser ha gjort något av stor vikt för journalistiken.

Motiveringen: ”Gyllene Haldan går i år till ett gräv som vi anser inte har uppmärksammats tillräckligt mycket. I vår mening är det viktigt att uppmärksamma den journalistik som pratar direkt med personer i beroendeställning, samt att ställa personer som förgriper sig på samhället mot väggen. Kanske viktigast är det att få veta varför vissa människor agerar som de gör.”


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-04-14