Närmare 400 sökande till decentraliserad sjuksköterskeutbildning

Mån 24 apr 2023 11:13

I höst startar Mittuniversitetet en decentraliserad sjuksköterskeutbildning på fem orter i Jämtlands och Västernorrlands län och intresset är mycket stort till samtliga orter.

Varmt omhändertagande

– Det är otroligt glädjande att så många har sökt till vår nya utlokaliserade sjuksköterskeutbildning. Syftet med projektet och utbildningen är att vi ska medverka till att säkra kompetensförsörjningen i glesbygd. Det stora engagemanget på orterna och intresset för utbildningen lovar väldigt gott, säger Marie Häggström, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper.

Den decentraliserade sjuksköterskeutbildningen kommer att nyttja befintliga lärcentra i Bispgården, Sollefteå, Strömsund, Sveg och Ånge för att på plats utbilda sjuksköterskor. Förhoppningen är att detta kan stärka de lokala vårdorganisationerna.

När ansökan till landets samtliga universitets- och högskoleutbildningar stängde 17 april såg det totala antalet sökande till respektive ort ut enligt nedan (förstahandsval inom parentes). Den här utbildningen håller öppet för sen anmälan ända fram till kursstart.

  • Bispgården 64 (14)
  • Sollefteå 109 (49)
  • Strömsund 68 (30)
  • Sveg 75 (27)
  • Ånge 62 (15)

– Engagemanget i Sollefteå har varit fantastiskt, nu ser vi fram emot hösten när vi kan samla våra studenter i lärcentrat Reveljen för den första föreläsningen på plats, säger Lars Hammarström, lektor och ansvarig lärare för utbildningen i Sollefteå.

– Även i Härjedalen har gensvaret varit enormt, vi har Sveg som vår huvudort, men eftersom vi har en så stor yta kan det hända att vi också kommer att ha en filial i Funäsdalen, säger Yvonne Wengler, universitetsadjunkt och ansvarig lärare för utbildningen i Sveg.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-22