IT‑studenter minglade med framtida arbetsgivare

Tor 11 maj 2023 14:31

Den 9 maj hölls en helkväll med mingel, pizza och musikquiz på campus Östersund i samarbete med Samling Näringsliv där studenter fick träffa olika arbetsgivare inom IT-branschen.

Ett rum fyllt med människor och en man med mikrofon på en scen

Syftet med evenemanget var att ge studenterna en chans att tidigt i sin utbildning möta branschen för att minska trösklarna och därigenom hjälpa IT-sektorn i länet att kunna nyanställa och växa. Representanter från 14 olika arbetsgivare deltog på en helkväll där de fick pitcha sin verksamhet och mingla med ett 50-tal studenter från utbildningarna programvaruteknik och informatik med inriktning systemutveckling

– Våra studenter uppskattar att få träffa kommande arbetsgivare under sin utbildning och tycker att det är givande och viktigt. Studenterna gillar event såsom IT-festen där det finns chans att mingla och se bredden av arbetsgivare som finns lokalt, men de tycker också om att få en chans att till exempel arbeta med skarpa uppdrag. Därför så är all form av branschsamverkan något som våra studenter ser mycket positivt på eftersom jag tror att de upplever att det underlättar deras möjligheter till att få jobb efter examen, säger Lena-Maria Öberg, lärare och forskare vid Mittuniversitetet.

Ett av alla företag som var på plats och presenterade sin verksamhet var Atea.

– Jag ser fram emot att få träffa många drivna studenter som vill arbeta inom IT och få chans att prata med dem om vad de förväntar sig av sina framtida arbetsgivare, säger Ella Hanser, projektledare på Atea.

Jimmy Nilsson, Ella Hanser och Patrik Åberg från Atea.

Några av IT-studenterna som både njöt av pizzan och deltog i musikquizen var Jamie Svanberg och Jesper Thor. Vi passade på att fråga vad de tyckte om kvällen.

– Det bästa med kvällen har varit att träffa alla dessa företag och höra hur de arbetar, säger Jamie Svanberg, student på programmet Informatik med inriktning systemutveckling.

– Även om jag redan fått ett jobb så är det ändå kul och prata med företagen här om jag i framtiden funderar på att byta jobb, då är det bra att ha koll på vad andra företag jobbar med. Jag försöker passa på nu när vi får den här unika chansen att prata med företagen på ett lättare sätt än om vi själva skulle ha försökt att kontakta dem, säger Jesper Thor, student på programmet Informatik med inriktning systemutveckling.

Jesper Thor och Jamie Svanberg, studenter på Informatik med inriktning systemutveckling.

Förutom att studenterna får möjlighet att träffa och knyta relationer till It-företagen i regionen så ger också utbildningen en bred och bra bas.

– Informatikutbildningen på Mittuniversitetet ger en bra bas eftersom det är en bred utbildning där studenterna får möjlighet att lära sig allt från programmering och databaser till kravfångstarbete, gränssnittsdesign men också många övningar i att kommunicera till exempel med andra utvecklare, användare och uppdragsgivare. Vi har lagt ner tid på att också skapa ett stort branschnätverk som gör att studenterna i flera kurser får chans att jobba med skarpa uppdrag. Studieformen skapar också flexibilitet och vår labb-sal på campus med fikarum och gemensamma ytor är väldigt uppskattat, säger Lena-Maria Öberg.

Kvällens deltagande arbetsgivare

Atea

bontouch

CGI

Cygni

Exsitec

Hansen

IMI

knowit

medius

Skatteverket

sogeti

sopra steria

tietoevry

XLENT


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-05-12