Hur kan evenemang bidra till att förbättra den lokala miljön?

Mån 12 jun 2023 07:56

Turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet lanserar en guide om miljömässiga effekter av evenemang. Guiden ska hjälpa beslutsfattare att planera så att framtida evenemang kan bidra till ett mer hållbart nyttjande av naturen.

Längdskidåkare
Foto: Mostphotos.

Evenemang blir en allt vanligare reseanledning och passar vårt sätt att resa; flera gånger per år, men kortare i tid. Allt fler väljer att besöka evenemang, både som deltagare och som åskådare. En stadigt växande efterfrågan och ett ökat utbud förstärks av rådande trender inom hälsa och livsstil.

– Traditionellt har mycket fokus inom både forskning och mediabevakning legat på evenemangs negativa miljöpåverkan. Med ett bra miljöarbete kan evenemanget dock också bidra till att bibehålla och förbättra den lokala miljön. Vi vill gärna lyfta fram även dessa delar genom att ge en snabb och populärvetenskaplig introduktion till miljömässiga effekter av evenemang, säger Robert Pettersson, verksamhetsledare på ETOUR.

Ökningen av evenemang kan ge ökad sysselsättning och tillväxt, men innebär också en ökad belastning på miljön. Inte sällan återfinns evenemang i känsliga miljöer i mer eller mindre perifera lägen, men även evenemang i stadsmiljöer påverkar miljön på olika sätt.

– Att skapa en enhetlig bild över miljöeffekter är svårt, och är beroende av vilka perspektiv man utgår från. De som bor i området kanske inte tycker samma som besökarna. Ett framgångsrikt miljöarbete behöver därför vara anpassat till såväl lokala som globala omgivningar och ta hänsyn till såväl kortsiktiga som långsiktiga perspektiv, säger Axel Eriksson, doktorand på ETOUR.

Forskning visar att ju större ett evenemang är desto större uppmärksamhet ges de globala effekterna och desto mindre uppmärksamhet får de lokala effekterna.

– Men, forskning visar också att evenemang kan driva lokalt och regionalt utvecklingsarbete framåt genom att locka besökare och utveckla platser. Evenemanget kan till exempel erbjuda möjlighet att lära sig mer om klimatsmarta alternativ eller förbättra tidigare förhållanden genom exempelvis återställande av naturmiljöer efter evenemanget, säger Robert Pettersson.

Läs mer och ta del av guiden här.

Kontaktperson:

Robert Pettersson, verksamhetsledare Turismforskningscentret ETOUR, robert.pettersson@miun.se, 010-142 82 15


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-19