Samarbetsprojekt undersöker brottspåverkan på småföretag

Ons 21 jun 2023 14:21

Projektet föddes ur ett samarbetsavtal mellan ämnet Kriminologi vid Mittuniversitetet och Företagarna. Det gemensamma målet är att analysera hur brottslighet drabbar småföretag och hur rädslan för brott avgör entreprenörers strategier.

Teresa Silva och Laryssa Bielik pratar framför en bokhylla
Teresa Silva och Larysa Bielik.

I arbetet med projektet har Teresa Silva, docent i kriminologi vid Mittuniversitetet, fått betydelsefull hjälp.

- Jag fick medel från KK-stiftelsen för att anställa Larysa Bielik, en ukrainsk forskare som under två år kommer att göra detta projekt tillsammans med mig. Jag har forskat och undervisat i brottsprevention sedan jag kom till Mittuniversitetet år 2014, och Larysa har en bred kunskap inom olika områden inom kriminologi och straffrätt. Så vi samlar våra kompetenser för att utveckla ett projekt som vi förväntar oss ska vara av intresse för både forskarvärlden och allmänheten, säger Silva.

Brottslighet och bristen på förtroende för myndigheter och förvaltning kan störa deras affärsverksamhet och få ödesdigra konsekvenser.

En viktig del av vår ekonomi

Samarbetet med Företagarna, en sammanslutning av små och medelstora företagare, har varit en viktig del för att förstå problematiken kring hur brottslighet drabbar småföretag.

- Små och medelstora företag är en viktig del av det sociala organet i våra samhällen. Till exempel sysselsätter det lilla caféet, bilverkstaden, bageriet, frisersalongen, den som fixar din dator och vården som ger hemtjänst till din gamla släkting många människor och producerar varor och tjänster på lokal nivå. De utgör en viktig del av vår ekonomi. Brottslighet och bristen på förtroende för myndigheter och förvaltning kan störa deras affärsverksamhet och få ödesdigra konsekvenser, säger Silva och fortsätter:

- Med detta projekt hoppas vi kunna generera resultat som kan täppa till en lucka som vi hittade i forskningslitteraturen, men viktigast av allt, vi hoppas att resultaten kommer att användas av kompetenta organisationer för att definiera prioriterade områden för brottsförebyggande åtgärder.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-21