Forskningsstudie visar hur ryttaren påverkar islandshästens tölt

Tis 18 jul 2023 08:47

En nyligen publicerad studie indikerar att ryttarens förmåga att sitta rakt över hästen och till exempel inte vika sig i midjan påverkar kvaliteten på tölt. Studien visar också att de undersökta ekipagen genomgående presterade bättre i vänster varv än i höger varv.

En mobil som står framför skärmen på en bärbar dator visar en film på en islandshäst med ryttare. Datorskärmen visar en rörlig tredimentionell bild av ryttaren som skapas av sensorer som ryttaren bär på kroppen.

– Jag bestämde mig för att undersöka hur ryttarens förmåga att sitta och rida symmetriskt påverkade hästens tölt. Detta eftersom jag i tävlingssammanhang tycker mig ha sett att många ryttare, även på elitnivå, inte klarar av att balansera den egna tyngdpunkten mitt över hästens tyngdpunkt, säger Joanna Sätter, hippolog och hästlärare på Wången samt huvudförfattare till artikeln.

Studien genomfördes som en masteruppsats inom magisterprogrammet
”Prestationsoptimering med inriktning elitidrott” vid Mittuniversitetet. Resultaten har publicerats i en artikel i tidskriften PLoS ONE.

I studien har ryttarna ridit två olika hästar vid två olika tillfällen i valfritt tempo i tölt. De red ett vänstervarv och ett högervarv där kvaliteten på tölten mättes. Detta samtidigt som ryttarnas avvikelser i sidled i bäcken och bröstkorg registrerades med hjälp av en 3D-dräkt samt trycksensorer i ryttarens skor.

– Det vi kunde se var att det finns individuella skillnader i prestation beroende på om ryttaren rör sig mycket eller lite. Hästarnas prestation i tölt varierade alltså beroende på olika ryttares rörelsemönster, någon häst presterade bättre vid mindre rörelse hos ryttaren och någon häst uppvisade en bättre tölt vid mer rörelse hos ryttaren, säger Joanna Sätter.

I studien fann man också att ekipagen presterade bättre i vänster varv jämfört med höger varv oavsett ryttarens sits.

Här kan du läsa hela artikeln:

Biomechanical variables in Icelandic horse riders and the effect on tölt performance: A pilot study | PLOS ONE

Kontaktperson:

Joanna Sätter, hippolog och hästlärare på Wången, 070-302 61 25


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-07-18