Lärarbristen i fokus under internationell konferens på Mittuniversitetet

Mån 11 sep 2023 15:47

Nyligen arrangerades en konferens inom temat ”Lärarbristen i Sverige och internationellt”. Konferensen sammanförde experter från Sverige, Danmark och Tyskland.

Anna Ekström talar i Fälldinsalen
Anna Ekström.

Konferensen, som hölls i Fälldinsalen, arrangerades av WATS´up – What About Teachers Shortage, som är ett nätverk finansierat av Vetenskapsrådet, där forskare från Sverige, Danmark och Tyskland samarbetar för att analysera och hitta sätt att greppa problematiken.

- Det var en viktig och väldigt inspirerande konferens. Att träffa bra kollegor från Sverige och Tyskland är något som stärker vårt nätverk och som har en positiv inverkan på vår forskning, säger Frans Örstedt Andersen, från WATS´up Danmark.

Huvudtalare var Anna Ekström, styrelseordförande vid Umeå universitet samt tidigare utbildningsminister och generaldirektör för Skolverket. Anna pratade bland annat om lärarbristen i ett internationellt perspektiv samt hur man göra läraryrket attraktivt.

- Det var inspirerande. Lärarbristen är ett mycket allvarligt problem vi står inför, såväl nationellt som internationellt. Våra högt utvecklade och komplexa samhällen är beroende av en välutbildad arbetskraft. Om det växande antalet lediga lärartjänster fylls av outbildad personal kommer utbildningsnivån i våra samhällen att sjunka. Demografiska förändringar med färre födda barn samtidigt som befolkningen i våra länder åldras, bidrar bara till problemet med bristen på 'välfärdsstatsarbetare' som lärare, sjuksköterskor, socialarbetare med mera, säger Frans Örstedt Andersen.

Maria Anna Kreienbaum, WATS´up Tyskland. håller med:

- Lärarbrist är ett globalt problem och inte helt lätt att hantera. Det kommer att ta några år att ändra på. I Sverige verkar de senaste 20 årens reformer vara en av de faktorer som leder till lärarbrist. Att arbeta i skolan är inte längre lika attraktivt. Skolor måste vara medvetna om detta. En vänlig och samarbetsvillig atmosfär, gemensamma mål och autonomi hjälper till att få lärare att stanna kvar i sina jobb.

Mer information

Här kan du läsa mer om WATS´up och lärarbristen


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-11