Mamma och bäst i världen – en omöjlig ekvation?

Ons 13 sep 2023 08:00

När elitidrottande kvinnor blir gravida och föder barn upplever de olika utmaningar på grund av motstridiga intressen. Forskare vid bland annat Nationellt vintersportcentrum (NVC) har undersökt dessa utmaningar och nu lyfter sajten idrottsforskning.se studien.

Kvinnlig skidåkare

Max Bergström, numera doktorand vid NTNU, har arbetat tillsammans med Kerry McGawley inom ramen för projektet ”Den kvinnliga idrottaren” och nu har de skrivit en populärvetenskaplig artikel om studien. Forskargruppen intervjuade 13 svenska och norska längdskidåkare om deras tankar kring att bli och vara mamma och samtidigt kämpa om att bli bäst i världen. Forskarna identifierade fyra huvudutmaningar, som beskrivs i artikeln.

– En av de utmaningar vi har identifierat handlar om oron för hur fostrets hälsa påverkas av den hårda träningen, säger Kerry McGawley, docent vid Institutionen för hälsovetenskaper och verksam vid NVC.

Andra utmaningar handlar om den biologiska klockan, risken för att förlora platsen i laget och motstridiga intressen av att vara mamma och bäst i världen.

Läs hela artikeln på idrottsforskning.se.

Studien i sin helhet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften ”Women in Sport and Physical Activity Journal”.

Här hittar du mer information om projektet Den kvinnliga idrottaren.

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-18