Marko Laaksonen – skidskytteprofessorn

Fre 29 sep 2023 08:00

Under den akademiska högtiden den 5 oktober håller Marko sin installationsföreläsning som nybliven professor. Då berättar han om hur han gick från att träna både de finska och svenska landslagen i skidskytte till att bli professor i idrottsvetenskap.

Glasögonprydd man med tak och himmel i bakgrunden.

Om du får säga välja en anledning, varför blev du professor?

Oj, det var inte så enkel fråga! Dels handlar det kanske om den akademiska gången generellt att när man är disputerad och anställt inom universitetet, gör forskning och de olika uppgifterna som ingår i arbetet så hamnar man på den här nivån till slut. Samtidigt är det kanske inte alla som lyckas med det och där tror jag att i mitt fall någonting ligger i det att jag har en bakgrund som tävlingsmänniska, idrottare, och där ska man visa att man en bra på någonting, man strävar efter att bli bättre och kanske ”tävlar” i sammanhanget.

Känner du att du kan påverka skidskyttarnas prestation lika mycket nu som när du var tränare för dem?

Det är nog de närmaste personerna, det vill säga tränarstaben, som troligen har den största påverkan på utveckling av en aktiv så svaret är nej. Däremot tror jag att jag kan skapa mer förståelse och ta fram kunskap som gynnar inte bara skidskyttet i Sverige men mer på en internationell nivå.

Du handleder tre doktorander i skidskytte just nu, är det ovanligt, eller finns det andra universitet som är lika starka på forskning kring skidskytte?

Med tanke på den storleken eller rätt sagt litenheten som skidskytte har internationellt när det kommer till antalet aktiva runt om i världen så skulle jag vilja påstå att detta är rätt så ovanligt. Det finns starka forskningsmiljöer kring skidskytte också i andra delar av Skandinavien och Europa fram för allt men mig veterligen finns det inte lika renodlat intresse för skidskytteforskning någon annanstans just nu.

Fakta:

Den 10 mars 2023 undertecknade Mittuniversitetet och Internationella Skidskytteförbundet – IBU ett samarbetsavtal för forskning och utbildning. Det är det första i sitt slag och IBU kommer fortsätta utveckla partnerskap med internationella universitet som kan stödja det utbildnings- och forskningsarbete som utförs av IBU Academy.

Hur ser din relation med IBU ut?

Jag har suttit i IBU Academys expertgrupp flera år nu där vi har utvecklat och byggt upp en tränarutbildning på fyra olika nivåer samt initierat möjlighet för lärosäten att söka forskningsfinansiering för forskning som rör skidskytte. Därutöver medverkar jag ibland som föreläsare. Och inom ramen av det här avtalet mellan Mittuniversitetet och IBU så ska vi också arrangera en internationell konferens nästa år.

Hur ser ditt fokus ut på forskningsfronten just nu?

Just nu har jag kanske mest fokus på de tre doktoranderna där jag är involverad som huvud- eller bihandledare och någon enstaka mindre projekt som har fått vänta. Men tankar går mot att starta någonting nytt under kommande år så en del planering fram för mig just nu… Men huvudfokus är skidskytte så klart!

Mer om Akademisk högtid


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-29