Nu ska Härnösands kommun prenumerera på utbildningar från Mittuniversitetet

Ons 06 sep 2023 11:00

Tisdag 5 september tecknades ett unikt, fyraårigt ramavtal mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun. Målet är att kompetens- och organisationsutveckla kommunens verksamheter och medarbetare. Avtalet bygger på att kommunen prenumererar på ett flertal utbildningar.

Två män sitter vid ett bord och skakar hand
Andreas Sjölander och Anders Fällström undertecknar nytt SKO-avtal mellan Härnösands kommun och Mittuniversitetet. Foto: Jakob Tjernström, Härnösands kommun.

– Det här är ett nytt sätt att förena vår, och kommunens, satsning på livslångt lärande, samtidigt som den här typen av avtal ger Mittuniversitetet en tydligare roll i regional utveckling. Vi har sedan tidigare ett avtal med Härnösands kommun som rör forsknings- och utvecklingsfrågor och det nya samarbetet blir ett komplement som fokuserar på utbildningsinsatser, säger Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet.

I konceptet inleder Mittuniversitetet med att utbilda organisationens chefer i ”Strategiskt styrd kompetensutveckling”, en insats som redan genomförts i Härnösands kommun. Därefter tas ett antal utbildningspaket fram tillsammans med organisationen. Det omfattar skräddarsydda, flexibla och distansbaserade högskolekurser med fastställd kursstart och kursslut, gruppbaserade upplägg och utveckling av organisationer och branscher.

– Upplägget ger oss ett unikt sätt att möta kompetensbehov i vår verksamhet, samtidigt som vi erbjuder våra medarbetare en arbetsplats där de kan växa och utvecklas. Att lösa organisatoriska utmaningar genom utbildning och stärka vår kompetensförsörjning genom kompetensutveckling blir allt viktigare för oss, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande, Härnösands kommun. 


Anders Fällström och Jimmy Jaldemark samtalar med Marie Englund, HR-chef på Härnösands kommun. Foto: Jakob Tjernström, Härnösands kommun.

Avtalet är ett så kallat SKO-avtal (Samverkan Kompetens- och Organisationsutveckling) mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun och omfattar utbildningsinsatser på upp till två miljoner kronor under fyra år. Kommunen avropar utbildningsinsatser löpande under perioden, utser deltagare och betalar för utbildningen. Det ställs inga krav på formella betyg för att kunna gå de kurser som erbjuds, däremot ger utbildningarna såväl akademiska poäng som kursintyg.​

– Vi har valt prenumerationsmodellen då den ger en tydlig, långsiktig samverkan mellan Mittuniversitetet och organisationer i det omgivande samhället. Konceptet bygger på idén ”bring-your-own-data”, det vill säga att kurserna tar avstamp i reella utmaningar, behov och uppdrag inom verksamheten och sedan låter vi dessa möta relevant och aktuell forskning. Det bidrar till en verklig och bestående kompetensutveckling och organisationsförändring, säger Jimmy Jaldemark, docent i pedagogik vid Mittuniversitetet.


Jimmy Jaldemark, Lars Liljedahl, Anders Fällström och Andreas Sjölander i samband med avtalsundertecknandet. Foto: Jakob Tjernström, Härnösands kommun.

De första kurserna för Härnösands kommun påbörjas under vårterminen 2024 och rör kompetensutveckling inom juridik och rättsfrågor, men under avtalsperioden kommer även kurser att ges inom exempelvis samtalsmetod, stress och återhämtning samt diagnoser i vardagen.

– Vi har haft ett pilotprojekt igång i ett och ett halvt år som fallit väl ut. Alla tre utbildningar som genomfördes under piloten har upplevts värdefulla och haft precis den höjd och kvalitet som vi önskat. Därför vill vi gärna fortsätta. Det här är en mycket medveten och långsiktig strategisk satsning för att ytterligare förbättra vår förmåga att leverera en riktigt bra välfärd, säger Härnösands kommundirektör Lars Liljedahl.

– Den här typen av uppdragsutbildning skapar ett ömsesidigt lärande som också stärker kvaliteten i vår verksamhet samtidigt som vi fördjupar relationer med externa partners. I ett bredare perspektiv handlar det om regional samverkan för ett livslångt lärande och vårt mål är att erbjuda den här modellen för kompetens- och organisationsutveckling​ till samtliga kommuner i regionen, säger Anders Fällström.​

Kontaktpersoner:

Anders Fällström, rektor, anders.fallstrom@miun.se
Jimmy Jaldemark, docent i pedagogik, jimmy.jaldemark@miun.se


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-07