Finns det för många kommunikatörer?

Fre 19 jan 2024 14:48

Fredagen 19 januari gästade Tomas Backlund, Vice ordförande i Journalistförbundet och Johanna Lindell, förbundsdirektör på DIK Mittuniversitetet och höll en föreläsning om debatten mellan journalister och kommunikatörer.

En man och en kvinna diskuterar

Under förmiddagen fick studenter på Journalistprogrammet och Kommunikations- och PR-programmet ta del av Tomas och Johannas perspektiv på journalistrollen kontra kommunikatörsrollen. Efter föreläsningarna och en gemensam debatt fick publiken chansen att ställa frågor som ledde till flera diskussioner och samtal. Ämnen som diskuterades var aktuella ämnen som även debatteras nationellt så som om det finns för många kommunikatörer, om det finns för få journalister och vad deras respektive rollerna innebär.

Varför är det här en fråga som så gärna debatteras?

Jag tror att det finns en okunskap i vad människor som jobbar med kommunikation egentligen gör. Man har svårt att förstå varför det behövs så många, för man förstår inte allt som en kommunikatör gör idag, säger Johanna Lindell.

Delvis hänger det ihop med att vi har liknande uppdrag i att komma ut med information. Båda jobbar i demokratins tjänst i någon mening, men vi har också stora skillnader i våra uppdrag. Det bygger en del på missuppfattningar om vad våra respektive roller är, säger Tomas Backlund.

Vad är ert viktigaste budskap till studenterna?

Det finns ett stort behov av kommunikatörer. De kommer att spela en stor roll i framtidens Sverige med alla utmaningar som finns idag, särskilt i den offentliga sektorn. Det finns roliga jobb överallt, men glöm inte bort den offentliga sektorn, säger Johanna.

Nyansera debatten mellan journalister och kommunikatörer. Prata mindre om hur många kommunikatörer det bör vara och mer om vad uppdragen bör gå ut på. Vad är våra respektive roller? Vi behöver lära oss mer av varandra, säger Tomas.

Vad tror ni själva om framtiden för kommunikatör respektive journalistyrket?

Jag tror att den är ljus, det är ju lågkonjunktur just nu, men det är det inom många yrken. Jag ser att behovet kommer att öka. Ibland pratar man om AI, och vissa moment kanske kommer att försvinna tack vare det, men andra moment finns kvar. Med tanke på desinformationskampanjer och att Sverige är ett land som har många olika språk och kulturer så tror jag att det gör att behovet av kommunikation bara kommer att öka, säger Johanna.

Jag kanske är naiv, men jag hoppas och tror att journalistyrket har en ljus framtid. Det finns ett behov, men allt hänger på vilket typ av samhälle vi vill ha. Vill vi ha ett öppet och demokratiskt samhälle då finns det ett stort behov av journalister, större än vad utbudet är idag. I den bemärkelsen så ser jag positivt på framtiden för journalistyrket, säger Tomas.

Tomas Backlund, Vice ordförande i Journalistförbundet och Johanna Lindell, förbundsdirektör för fackförbundet DIK.

Efter debatten träffade vi Emelie Ekman som studerar tredje året på Kommunikations- och PR-programmet.

Vad tar du med dig från dagens föreläsning och debatt?

Väldigt mycket, det är kul att se att det är en pågående debatt och att de är ense i vissa frågor och oense inom andra. Det viktiga är att frågan finns där så vi kan diskutera vidare om vad vi kan göra och vad vi kan förbättra, säger Emelie.

Var det något som överraskade dig?

Nej faktiskt inte, vi har varit väldigt förberedda på Kommunikations- och PR-programmet om journalistiken. Ibland var det lite överraskande vad journaliststudenterna ställde för frågor. Jag känner att vi har fått en ganska bra inblick under utbildningen i hur journalister arbetar men det kändes ibland som att de inte riktigt har samma inblick om oss kommunikatörer.

Hur viktigt är det för er studenter att ni får möta representanter från branschen?

Det är jätteviktigt, dels för att veta vilka som kan backa upp oss om det skulle vara någonting. Och framför allt även att få lära oss hur de tänker, vi är ju ynglingar som inte har samma koll. Det är fantastiskt kul att höra om deras erfarenheter efter de situationer och kriser de har ställts inför och att vi får chansen att ställa frågor.

Emelie Ekman, Kommunikations- och PR-programmet.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-01-19