Sundsvall och Östersund är Norrlands bästa studentstäder

Tor 14 mar 2024 12:30

Goda karriärmöjligheter, tryggt boende, stort utbud av studentaktiviteter och ett levande stadsliv är några av parametrarna som gör att Sundsvall kniper en femteplacering och Östersund en sjundeplacering på Studentums lista över årets bästa studentstäder.

– Naturligtvis är vi stolta över de fina placeringarna men helt överraskande är det inte. Många av våra studenter uppskattar bostadsgarantin som underlättar för nyinflyttade. Dessutom har vi ett starkt samarbete med näringslivet som ger både karriärmöjligheter och examensarbeten, säger Mittuniversitetets kommunikationschef Marlene Berg.

Från Studentums undersökning  

Sundsvall gör en comback på listan och klättrar till plats fem. Sundsvall är näst bäst i landet på att erbjuda studenterna goda möjligheter att stanna kvar och arbeta i staden efter avslutade studier. Enligt studenterna kommer det på topp tre bland viktigaste prioriteringar vid val av studentstad. Studenterna har även god möjlighet till extrajobb vid sidan av studierna (plats tre). Ett tryggt boende i form av bostadsgarantin är också en viktig parameter. 

Östersund placerar sig på en sjundeplats där skälen är det stora utbudet av studentaktiviteter som arrangeras av Studentkåren. Exempelvis kårfrukostar, pubkvällar, sittningar och sportaktiviteter. Studenterna gillar även att Östersund har ett levande och aktivt stadsliv med olika aktiviteter, till exempel idrotts- och musikevenemang. Det finns även goda möjligheter till extrajobb vid sidan av studierna och det är enkelt att få bostad tack vare bostadsgarantin. 

Till hela listan på studentum.se

Ord från våra studenter

Agnes Nordlund, 22 år, från Sundsvall
Läser sitt första år på Samhällsvetarprogrammet i Sundsvall

Varför valde du att plugga i Sundsvall?

– Jag valde Mittuniversitetet och Sundsvall främst för att jag gillar att ha nära till familj och vänner, sen tycker jag att det är så himla fint här på campus och det finns jättebra ställen att plugga på. Det är inte för stort heller, det gillar jag! Jag har dessutom bara hört bra om Mittuniversitetet, min syster har också pluggat här och var supernöjd så det kändes som ett naturligt val!

Sandra Wihlner Sundkvist, 28 år från Stockholm
Läser tredje och sista året på Risk- och krishanteringsprogrammet i Östersund

Varför valde du att plugga i Östersund?

Jag valde att studera i Östersund eftersom Mittuniversitetet har specialiserat sig på många utbildningar, inklusive min utbildning i sociologi med fokus på risk- och krishantering. Dessutom lockades jag av möjligheten att vara nära naturen och delta i aktiviteter som skidåkning, skridskoåkning och vandring. Östersund erbjuder fantastiska möjligheter för detta tack vare närheten till fjällen, sjön och den omgivande naturen.

Vad är det bästa med Östersund som studentstad?

Det faktum att allt är så nära i Östersund ger möjlighet till ett mer socialt och händelserikt liv, vilket skiljer sig från livet i en större stad. Med minimala restider finns det mer tid att ägna åt roliga aktiviteter och att umgås med vänner. Dessutom har Mittuniversitetet en aktiv studentkår med flera sektioner som arrangerar olika aktiviteter. Senast under helgen deltog jag i en tre dagars utflykt till Sylarna och åkte turskidor med ÖSIS - Östersunds studenters idrottssällskap. Östersunds kommun har även bostadsgaranti för universitetsstudenter, vilken gjorde det väldigt lätt att flytta hit och bli en del av staden.

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-14