Avslöjande projekt om digitalisering

Tors 21 mars 2024 08:43

Alla har problem med digitalisering, men ingen låtsas om det. Sex kommuner samt Region Västernorrland samarbetar nu därför med Mittuniversitetet för att ta reda på hur det egentligen ser bakom kulisserna.

Workshop med studenter i samverkansavdelningens lokaler i Östersund
Foto: Tina Stafrén.

– Det här projektet är unikt i Sverige. Faktum är att jag inte känner till något liknande i Europa heller, säger Katarina Gidlund, professor i informatik vid Forum för digitalisering, Mittuniversitetet.

Även om en av grundbultarna med digitaliseringen är att det ska vara effektivt och smidigt, är det inte så verkligheten ser ut. Myndigheter över hela landet brottas med utmaningen att få det att fungera som det var tänkt, och användarna sliter sitt hår. För att gå till botten med problemen ska nu sex doktorander på Mittuniversitetet granska de medverkande kommunernas samt regionens processer kring digitalisering. Detta gör de inom ramen för det nystartade projektet GovTech Challenges (GTC) forskarskola.

– Förhoppningen är att det ska leda till att digitaliseringen av det offentliga blir bättre och mer medvetet utfört. Idag misslyckas mellan 70 och 90 procent av all digitalisering, säger Katarina Gidlund, som också är projektledare för forskarskolan.

Doktoranderna har fått varsitt ”mission impossible” i form av ett område att granska inom det offentligas digitalisering. De olika uppdragen är bland annat att undersöka leveransförmågan på installerade system, datakvaliteten på programvaran, ansvarsutkrävande vid exempelvis dyrbara felinvesteringar samt värderealisering, det vill säga hur löften infrias och om det finns någon verklig nytta med digitaliseringen.

– Vi kommer alltså att nagla fast det offentligas digitalisering från så många olika håll som möjligt så att det inte ska gå att smita ut bakvägen och skylla på något som inte går att kontrollera. Det är stort och modigt av dessa verksamheter att delta i projektet. Det innebär ju att de blottar sig och de brister som finns i deras respektive digitaliseringar, säger Katarina Gidlund.

Katarina L GidlundKatarina Gidlund, professor i informatik vid Forum för digitalisering, Mittuniversitetet.

Det kan låta tufft, men behovsägarna, det vill säga de sex kommunerna Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Timrå, Nordanstig och Ånge samt Region Västernorrland, är med på noterna. Faktum är att de tillsammans finansierar hälften av projektet. Det har dock tagit en hel del tid, utbildning och bearbetning för få dem att medverka i ett så avslöjande projekt, berättar hon.

– Det här innebär att vi kommer dem in på skinnet och verkligen synar digitaliseringens brister. Samtidigt är det här ett utbrett problem i hela landet och alla vill ju bli bra på det, så de här verksamheterna kommer att bidra till stor samhällsnytta. På köpet får de kompetensutveckling inom sin egen verksamhet.

Läs mer om GovTech Challenges (GTC) forskarskola.

Kontaktperson:

Katarina Gidlund, professor i informatik vid Forum för digitalisering, Mittuniversitetet, 010-142 89 21, katarina.l.gidlund@miun.se


Kontakt

Sidan uppdaterades 2024-03-21