”Skog och skogsbruk är aktuellt på många olika policynivåer”

Mån 18 mar 2024 14:25

I fredags hade Anna Thorning licentiatseminarium där hon framgångsrikt försvarade sin avhandling "Sustainable Development in Forest Owner Associations – Stakeholder Roles".

Två kvinnor, en äldre och en yngre står mittemot varandra och pratar.
Anna Thorning uppvaktades med presenter efter seminariet.

Stort grattis Anna! Hur känns det?

– Det känns skönt och nästan overkligt att det är färdigt. Nu ska jag hem och ta det lugnt i helgen och bara vila.

Vad handlar din avhandling om?

– Den handlar om hållbarhet i skogsägarföreningar med fokus på skogsägares roller som intressenter och ökar förståelsen för hur skogsägare ser på skogsägarföreningars hållbarhetsarbete.

Varför valde du att skriva om just det ämnet?

– Jag blev antagen som industrilicentiat med just fokus på strategisk hållbarhet i skogsägarföreningar. Sedan har jag själv utvecklat frågorna som fokuserat på skogsägare och dem som intressenter. Jag ville öka förståelsen för hur skogsägare ser på skogsägarföreningars hållbarhetsarbete genom att analysera deras olika intressentroller i kooperativa organisationer.

Lyft fram något spännande resultat.

– Att skogsägare generellt är intresserade av hållbarhet men utifrån olika perspektiv och vad man har för mål med sitt skogsägande. Här spelar deras olika intressentroller in och hur de ser på sin relation till skogsägarföreningen. De här olika rollerna som skogsägare har som intressenter kan vara viktiga för skogsägarföreningar att ta hänsyn till när de engagerar och bygger relationer med skogsägare.

På vilka sätt är avhandlingens ämne aktuellt?

– Skog och skogsbruk är aktuellt på många olika policynivåer: EU, nationellt och även regionalt. Sverige är även en exportör av skogsråvara där hållbarhetsfrågor spelar allt större roll och mindre privata skogsägare är viktiga aktörer i skogssektorn vars perspektiv är viktigt att belysa.

Vad har du för planer framöver?

– Nu ska jag bygga vidare på det jag gjort som licentiand och fortsätta mot doktor inte på exakt samma spår, men liknande, med fokus på hållbara affärsmodeller i skogssektorn.

 

Huvudhandledare var Yvonne von Friedrichs, professor i företagsekonomi.

Opponent var Teppo Hujala, professor vid University of Eastern Finland.

Läs eller ladda ner avhandlingen här


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-18