Tis 23 apr 2024 15:06

Hur låter Sundsvall? I utställningen ”Ekot av vår tid”, på Kulturmagasinet, har Mittuniversitetets alumn Oscar Björk fångat rumsklangen av olika platser. Bland annat kan du lyssna på Svartviks hyvleri och Fälldinsalen, eller prova hur det låter när du tar ton i Gustav Adolfs kyrka.

gammal industribyggnad

Ekot i Svartvik

Oscar Björk examinerades i januari i år från utbildningen musik- och ljuddesign, och i februari hade hans utställning Ekot av vår tid – klanger från platser i Sundsvall, vernissage. Utställningen är ett ljud- och kulturarvsprojekt vars huvudsyfte är att samla in akustik från några utvalda, unika platser i Sverige.
– Att bevara platser i det här formatet har inte gjorts tidigare. Jag upplever att ljud kopplat till bevarande av en plats är mycket sällsynt om man jämför det visuella bevarandet som exempelvis fotografi, säger han.

Lyssna på sig själv

I Sundsvall har han fokuserat sin insamling till några olika platser – som Svartviks gamla hyvleri, Kulturmagasinets torg, Gustav Adolfs kyrka, Sundvalls teater, Pipeline och Fälldinsalen på Mittuniversitetet. På utställningen i Kulturmagasinet finns bland annat ett liten ”bubbla” att gå in i för att lyssna. Där kan man låta sig omslutas av olika miljöer, som den vackra gamla industribyggnaden i Svartvik med dess kyrk-liknande klang och resonans. Vid en annan del av utställningen går det också att pröva hur den egna rösten låter, till exempel i Gustav Adolfs kyrka, med mikrofoner och hörlurar.

Ett filter av akustik

Oscar Björk förklarar insamlandet och återskapandet av de olika platsernas resonans som att han först gör en ljudmätning och sedan återspeglar det genom att göra ett ”akustikfilter” i form av en mjukvara. Denna mjukvara går sedan att använda även i andra sammanhang.
– Jag har till exempel experimenterat med att använda akustikbiblioteket live för en musik- och teaterföreställning i Kalmar, Eskilstuna och Söderhamn där vi använde akustikfilerna för att skapa känslan av olika miljöer på dialog och som reverb-effekter i musiken. 

Tillgängligt för andra

I januari var Oscar klar med sin tvååriga utbildning på Mittuniversitetet, och nu pluggar han vidare ett tredje år på Högskolan Dalarna för att ta sin kandidatexamen. Samtidigt fortsätter han att samla in ljud och har vi det här laget en gedigen samling. Ambitionen är att han så småningom ska kunna göra akustikfilerna tillgängliga även för andra.
– För mig känns det som att alla delar i projektet "Ekot av vår tid” kommer att uppfyllas när akustik-filerna har tillgängliggjorts i from av en ljudplugin, det vill säga en mjukvara, som musiker och ljudproducenter att kunna använda som ett verktyg. Det är ett stort arbete som jag just nu tillsammans med andra lägger ned mycket tid på, säger han. 

All akustik som Oscar Björk samlat in hittills runt om i landet, allt från vanliga kök till Drottningholms slottsteater och Regalskeppet Vasa, finns nu dokumenterade och bevarade i Riksarkivet för framtida generationer. Utställningen är en del av Sundsvalls 400-årsjubileum och kommer att finnas kvar på Kulturmagasinet till och med den 12 maj 2024.

 

 

 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-04-23