Mittuniversitetet står värd när SustainGov kickar igång

Tis 23 apr 2024 08:00

Ett 60-tal företrädare för offentlig sektor, akademi och näringsliv från norr till söder samlas i Sundsvall under två dagar för att dra igång arbetet med ett av Sveriges fem, nya strategiska innovationsprogram.

Exteriör Campus Sundsvall

– Det har förvisso pågått ett intensivt arbete under de veckor som har gått sedan vi fick beskedet om att SustainGov blir verklighet, men det är egentligen först nu som vi kan sätta igång på allvar. Jag ser verkligen fram emot att möta alla, säger Mariell Juhlin, programchef SustainGov.

Med målet att reformera offentlig sektor kan man tycka att de 16 organisationer som tillsammans driver och bemannar SustainGov tagit sig an en enorm uppgift, men programchef Mariell Juhlin är fylld av tillförsikt.

– Uppgiften är allt annat än lätt men inte omöjlig. Vi har redan i ansökningsfasen visat att offentliga organisationer både vill och kan tänka annorlunda och arbeta på nya sätt, säger Mariell Juhlin.   

Arbetet inom SustainGov ska ske i fem olika arbetspaket och fördelat på 11 insatser som leds av representanter för Länsstyrelsen i Västerbotten, Handels i Stockholm, Region Västernorrland, SLU, DIGG, Södertörns högskola, SKR, Samhällsnytta Karlstads Universitet, Skellefteå Science City och Mittuniversitetet. 

Till programmet kopplas också ett rådgivande organ bestående av svenska och utländska forskare och experter vars uppgift blir att kvalitetssäkra såväl själva arbetet som hur resultaten av insatserna mäts och utvärderas.

Kick-offen i Sundsvall inleds vid lunchtid på onsdag och blir första tillfället där flera av de ingående parterna i SustainGov möts och anmälningslistan samlar deltagare från Norrbotten i norr till Skåne i söder.

– Vi vill verkligen att SustainGov ska bli hela Sveriges angelägenhet och en förutsättning för detta är att programmet finns representerat från norr till söder. Man brukar säga att Sverige är ett avlångt land och för att kunna reformera offentlig sektor på rätt sätt måste vi självklart ha förståelse för de olika utmaningar som ryms i olika delar av landet, säger Mariell Juhlin.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-04-23