Lyckad intensivkurs på Island för studenter på Fritidslärarprogrammet

Ons 22 maj 2024 12:41

Nätverket “Extended education – After school programs in Scandinavia and Baltic countries” ryms inom Nordplus och erbjuder resor inom många områden, såväl för studenter som för lärare och forskare. Nyligen gjorde en grupp fritidslärarstudenter en utbytesresa till natursköna Skalholt på Island.

Fyra kvinnor och en man fotograferade framför en grå bakgrnd
Nathalie Molander Deckart, Sara Svensson, John Welén, Maria Hellberg och Jennifer Tillman.

Mittuniversitetet ingår i ett så kallat Nordplusnätverk och inom området After school programs är Fritidslärarutbildningen aktiv i ett Nordplussamarbete. Samarbetet sker i form av ett internationellt nätverk tillsammans med andra lärosäten i Norden och i Baltikum och har för avsikt att arrangera en intensivkurs med föreläsningar, studiebesök och workshops varje år. Den här gången hölls träffen i Skalholt, ungefär en och en halv timmes färd från Reykjavik och från Mittuniversitetet deltog fritidslärarstudenterna John Welén, Maria Hellberg, Nathalie Molander Deckart, Jennifer Tillman, Sara Svensson samt Linda Evjen, programansvarig på Fritidslärarprogrammet.

- Man kan säga att det var ett samarbete över landsgränser i syfte att lära oss mer om hur man kan arbeta med social hållbarhet med och för barn och ungdomar. Kursens tema i år var ”Enhancing Educational Cooperation for a Socially Sustainable Future.”. Hur vi kan undervisa och lära barn och ungdomar om olika kulturer samt positiva och negativa aspekter av vad samhället erbjuder, säger John Welén, student på Fritidslärarprogrammet.

- Det gav verkligen en djupare förståelse över landsgränserna. Att exempelvis genom att jämföra hur det är i Litauen och Sverige, Danmark och Island. Att man märker att det finns tydliga sociala och kulturella skillnader. Det blir väldigt konkret när man träffas på det här sättet, säger Nathalie Molander Deckart, student på Fritidslärarprogrammet.  

Under veckan hann studenterna inte bara med att delta i på föreläsningar och grupparbeten, utan också att bekanta sig en aning med Islands vackra och exotiska natur.

- Det var otroligt häftigt. Vi besökte en hemlig lagun, såg vulkaner och gejsrar som sprutade ut hett vatten från jordens inre. Vi testade till och med att dricka en tomat-öl, säger Nathalie Molander Deckart.

På frågan om vad de skulle säga till någon student på Mittuniversitetet som funderar på att delta i en liknande internationell kurs är de tydliga:

Ha öppna ögon, var lyhörd och ta in stunden. Du har möjlighet att lära sig så mycket, och inte bara genom det akademiska

- Åk! Det kan vara påfrestande och det är intensiva studier, men det ger otroligt mycket nya kunskaper. Ha öppna ögon, var lyhörd och ta in stunden. Du har möjlighet att lära sig så mycket, och inte bara genom det akademiska, säger Nathalie Molander Deckart.

av

av

av


Kontakt

Sidan uppdaterades 2024-05-22