Konst och kultur på schemat för civilingenjörsstudenter

Mån 13 feb 2023 07:50

Från och med 2023 får Mittuniversitetets civilingenjörsstudenter möta konst och kultur inom ramen för sin utbildning. I en unik satsning tillsammans med Scenkonst Västernorrland förenas ingenjörsvetenskap med dans, teater, musik, film och litteratur.

Kvinna i brudklänning, man i grå kostym med gitarr. Båda står framför en trappa fylld med blommor.
Föreställningen Avgörande ögonblick visas för studenter i årskurs 4. Foto: Scenkonst Västernorrland.

– Vi är övertygade om att det här stärker ingenjörsstudenternas förmågor att förstå och hantera komplexa globala samhälls-och hållbarhetsutmaningar. Det är ett väldigt spännande sätt att utveckla ingenjörsutbildningen för att bredda studenternas kreativa förmågor och ge dem en fördjupad kulturkompetens, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Konceptet ”Science & Scenes” bygger på att ingenjörsstudenterna möter de fyra konstformer som finns inom Scenkonst Västernorrland (dans, teater, musik och film). Studenterna får ta del av tre olika föreställningar och en filmvisning. Vid varje tillfälle ges en föreläsning eller workshop kopplat till konstformen. I konceptet ingår också en femte konstform, litteratur, och där kommer Mittuniversitetets rektor att ha ett litteraturseminarium med studenterna en gång per år.

– Studenterna får ta del av en kulturform per år under sin fem år långa utbildning och ansvarig lärare ges också möjlighet att följa med. Varje insats och möte är matchat mot lärandemål som finns i utbildningsplanen och upplägget skräddarsys varje år efter Scenkonst Västernorrlands produktionsutbud och utbildningens innehåll, säger Lisa Sällvin, programansvarig för Civilingenjör industriell ekonomi, Mittuniversitetet.

Konceptet är en del i det samverkansavtal som Mittuniversitetet och Scenkonst Västernorrland har upprättat. Kulturinslaget kommer att ingå i relevanta kurser som studenterna läser och upplägget skräddarsys varje år efter Scenkonst Västernorrlands produktionsutbud.

– Idag är vi bra på att nå barn, som vi möter i skolan, och vi har också en stor publik i äldre åldersgrupper. Med det här samarbetet får vi en unik möjlighet att fördjupa samtalet med en ny publikgrupp, säger Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland.

Först ut är studenter i årskurs 1 som den 16 februari ska se film och lyssna till en föreläsning av Ellen Tejle, chef på mediehuset Fanzingo, om A-märkt film som handlar om att kasta ljus på representationsfrågor inom film. Senare under våren får studenter i årskurs 4 se Teater Västernorrlands föreställning ”Avgörande ögonblick” som är baserad på dokumentära historier från länet. Just den här föreställningen kommer kopplas till studenternas kurs i projektledning.

– En framgångsfaktor för vår regionala utveckling är att fler kreativa och bildade människor väljer att stanna kvar här eller att flytta hit. I den ekvationen är jag övertygad om att både akademin och kulturen spelar en viktig roll, säger Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland.

Kontaktpersoner:

Katarina L Gidlund, professor i informatik och initiativtagare, 010-142 89 21, katarina.l.gidlund@miun.se
Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland, 070-225 72 00, mikael.flodstrom@scenkonstvasternorrland.se


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-19