Mikael Nordenmark
Prefekt|Head of Department
- Tjänstetitel: Prefekt
- Akademisk titel: Professor
- Telefon arbete: +46 (0)10-1428515
- E-postadress: mikael.nordenmark@miun.se
- Rumsnummer: K443
- Ort: Östersund
-
- Anställd inom ämnet:
- Arbetshälsovetenskap
-
- Avdelning:
- Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)
Bakgrund
Disputerade i Sociologi vid Umeå universitet 1999 med avhandlingen ”Unemployment, Employment Commitment and Well-being - The Psychosocial Meaning of (Un)employment among Women and Men". Jag blev docent i Sociologi vid Umeå Universitet 2003. Från 1 augusti 2006 är Mikael professor i Rehabiliteringsvetenskap vid Institutionen för Hälsovetenskaper.
Forskningsområden
Min forskning fokuserar på olika relationer mellan arbetsliv, familjeliv, kön och välbefinnande ur ett svenskt och internationellt perspektiv. Generellt sett berör forskningen två centrala aspekter av arbetslivet; 1) Arbetslöshet, inaktivitet, arbetsmotivation och psykosocialt välbefinnande 2) Konflikten/balansen mellan arbetsliv och familjeliv, samt dess koppling till hälsa.
Min forskning som analyserar arbetslöshetens konsekvenser för män respektive kvinnor samt vilka faktorer som är av central betydelse för att kunna undvika arbetslöshet och öka chansen för återinträde i förvärvsarbete. Detta var temat i min avhandling och jag har sedan dess forskat vidare inom detta område tillsammans med forskare från sociologen i Umeå samt forskare från Irland och Tyskland.
Jag har varit projektledare för olika projekt vars syfte har varit att undersöka problem och möjligheter i samband med att satsa på en yrkeskarriär parallellt med familjebildning. På senare år har jag även specialstuderat dess frågor bland egenföretagare och chefer. Av centralt intresse är att undersöka eventuella hinder i samband med att kombinera ett yrkesliv med familjeliv, samt vilka åtgärder som bör vidtas för att underlätta för föräldrar att kombinera arbetsliv med familjeliv på ett hälsosamt vis.
Tyngdpunkten ligger på kvantitativa empiriska studier, t ex utarbetande och analys av enkäter samt bearbetning av stora statistiska datamaterial, men jag har även genomfört några mindre kvalitativa studier. Jag har varit gästforskare vid “the Swedish Collegium for Advanced Study in the Social Sciences” i Uppsala och “the Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences” i Stanford.
Undervisning
Jag har undervisat inom en rad olika ämnesområden som exempelvis sociologisk teori, vetenskapsteori och metod samt om olika aspekter av arbetslivets villkor.
Forskningsprojekt
Pågående
Attraktiva och friska kommunala arbetsplatser
Avslutade
Småföretag och Covid-19 – ledares lärdomar inför framtida kriser