Driftinfo: Håll alla era datorer, mobiler, OS och program uppdaterade

Fre 29 sep 2023 14:43

Det har upptäckts en sårbarhet som påverkar de flesta webläsare, appar och operativsystem. Det är därför extra viktigt att inte skjuta upp några uppdateringar. INFRA kommer i samband med detta att skicka ut uppdateringar oftare.

Helpdesk

Sedan en tid tillbaka har en zero-day sårbarhet hittats i ett bildbibliotek som heter WebP och det finns indikatorer på att det missbrukas aktivt.Sårbarheten låter en angripare köra godtycklig kod bara genom att få mottagaren att läsa en bildfil, till exempel genom att öppna eller förhandsvisa ett mail, skapa en thumbnail, eller besöka en webbplats.

WebP används av alla stora webbläsare, alla electron-baserade appar, alla operativsystem. Man får nästan utgå från att WebP är inblandat i alla program som hanterar bilder på något sätt, tills motsatsen är bevisad.

Se till att hålla era program och operativsystem uppdaterade. Just nu finns det inte mycket annat man kan göra och det går inte heller enkelt att säga vad som är påverkat men utgå ifrån att allt som kan hantera bilder är påverkat.

Skapad av Jenny Bergfors

Sidan uppdaterades 2023-09-29