Utlysning av medel för ökad intern forskningssamverkan inom IMD

Tis 19 sep 2023 14:15

Denna utlysning är en del av institutionen för ingenjörsvetenskap, matematik och ämnesdidaktiks (IMDs) ambition att skapa en starkare ”Vi känsla” och att öka vår ämnes- och ortsövergripande samverkan inom forskning och utbildning.

En man i kostym står med megafon framför ansiktet

Bakgrund, syfte och målsättning 

Målsättningarna med starkare intern forskning- och utbildningssamverkan framfördes av flera medarbetare i samband med institutionsdagarna som genomfördes under våren 2023. I linje med de visioner som lyftes i samband med fakultetens omorganisation, finns även en vision om förnyelse och utveckling av nya samarbeten. Som ett mindre universitet, med begränsade personella och ekonomiska resurser, har vi mycket att vinna genom att samarbeta och ta stöd av varandras kompetenser och resurser. Samverkan mellan forskning och utbildning är även något som poängteras i både ARC- och Treklöverutvärderingarna. Resultaten från de finansierade projekten skall därför ha en målsättning att kunna nyttjas i våra grundutbildningsprogram.   

Omfattning och finansiering 

Institutionen avsätter under 2024, via prefektmedel, 1 000 000 kr för finansiering av projektansökningar som syftar till att stärka intern forskningssamverkan. Projektmedel kan sökas för genomförande av mindre forskningsprojekt/förstudieökad forskningsanknytning gentemot utbildning eller tid för internt nätverkande med syfte att skapa underlag för externa forskningsfinansieringar. Beviljade medel skall förbrukas under 2024. 

För projektansökningar gällande genomförande av mindre forskningsprojekt/förstudie och ökad forskningsanknytning gentemot utbildning kan ett högsta belopp om 300 tkr sökas. Motsvarande högsta belopp för ansökningar gällande tid för internt nätverkande är 100 tkr 

Ansökan och urval 

Ansökan görs av direkt av utsedd projektledare. Samråd med ansvariga studierektorer och proprefekter genomförs innan ansökan skickas in. Ansökan ska innehålla: 

  • En kort beskrivning av det planerade projektet, tidsplan och förväntade resultat på kort och lång sikt. 
  • Beskriv om det finns en direkt koppling eller nytta i det föreslagna projektet till någon av institutionens kurser eller program. 
  • Enklare ekonomisk kalkyl som tar hänsyn till lönekostnader (inkl. LKP och OH), lokalkostnader, rese-/materialkostnader. 
  • Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska, max 4 sidor 
  • Ansökan ska vara IMDs ledningsgrupp tillhanda senast 31:a oktober 2023. Ansökningar skickas till Katarina Erikssons mailadress: katarina.eriksson@miun.se

Beslut om finansiering fattas av institutionens ledningsgrupp senast 30:e november 2023. Urvalet sker utifrån utlysningens uppsatta mål och kriterier samt möjligheten att realisera de uppsatta projektmålen under den planerade projekttiden. Vid behov kan den sökande komma att kallas till ledningsgruppsmötet för intervju/dialog.  

Redovisning av uppnådda resultat 

Beviljade projekt förväntas presentera resultaten vid lämpligt tillfälle under 2024, tex vid APT eller institutionsdagar. Ansökningar som söker tid för internt nätverkande förväntas leverera en plan och ett skelett till en framtida forskningsansökan. 

Projektansökningar gällande mindre forskningsprojekt/pilotstudie och ökad forskningsanknytning gentemot utbildning förväntas även spela in en kort (ca 15-20 min) presentation som på ett introducerande sätt beskriver projektet, dvs målsättningar, aktiviteter och resultat. Målsättningen är sedan att material skall kunna användas i undervisnings- eller kommunikationssyfte. Ett visst stöd i detta arbete kan kunna ges från kommunikationsavdelningen och/eller mediaproduktion. 

Sidan uppdaterades 2023-09-19