Samtal kring samisk antologi sändes live från Campus

Tis 25 okt 2022 14:15

På Campus i Östersund träffades under tisdagen redaktören Patricia Fjellgren och poeten och konstnärer Niilas Helander för att prata om hans bidrag till antologin ”Inifrån Sápmi: vittnesmål från stulet land”.

Niilas Helander och Patricia Fjellgren
Patricia Fjellgren och Niilas Helander

”Inifrån Sápmi: vittnesmål från stulet land” är en flerspråkig antologi med ett tjugotal texter som kretsar kring identitet, språk, förtryck och motstånd. Antologin innehåller dikter, essäer och andra texter från hela Sápmi. Niilas Helander har bidragit med dikten ”Mellom hud och jord” som gett sitt namn till tisdagens samtal. Niilas Helander, som ursprungligen kommer från Norge, bor i dag i Grekland. Han är same, anarkist och queer.

– Vi samer är ju kraftigt nedvärderade, är känslan, och att vara queer som same pratas det inte om alls. Att bli inbjuden till ett sådant här samtal är viktigt tycker jag, för generellt sett så vet gemene norsk mer om slaveriet i USA än om samerna och det anser jag är ett demokratiskt problem.     

Samtalet var ett av arrangemangen under samiska språkveckan, Gïelevåhkoe. Det arrangerades av Forum för genusvetenskap tillsammans med forskningsnätverket Båskoes. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället.

Mer om samiska språkveckan och Båskoes


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-10-25