Hallå där, Milda Malling som disputerar i medie‑ och kommunikationsvetenskap

Ons 13 apr 2022 14:27

Den 22 april försvarar Milda Malling sin avhandling "The Story Behind the News: Informal and Invisible Interactions between Journalists and Their Sources in Two Countries". Vi kände henne på pulsen inför disputationen.

En kvinna med ljusbrunt hår och glasögon med röd- och vitrandig tröja
Milda Malling

Hur är det med nerverna?

Varje gång jag får den här frågan börjar jag oroa mig lite mer. Det är en paradox, ju mer man arbetar med ett visst ämne, desto mer medveten blir jag om vad som skulle kunna göras bättre. En berömd violinspelare jämförde det med en rörlig horisont, och akademiskt skrivande, som knappt om än någonsin blir färdigt, antar jag är ganska lik denna typ av konst. De som skriver sammanläggningsavhandlingar, som jag, kommer förmodligen att känna igen den känslan.

Några av texterna publiceras för några år sedan, och under dessa år hoppas jag åtminstone att jag lärde mig något nytt. Samtidigt är jag glad att jag fick studera ett så intressant ämne och att jag nu kommer att få diskutera det med många erfarna kollegor.

Kan du beskriva din avhandling i tre meningar?

Jag studerade relationerna mellan journalister och deras politiska källor, och de bidrag som informella och osynliga källor kan ge till nyheterna. Endast en bråkdel av alla källor som en journalist möter tillskrivs i medietexterna. Jag var nyfiken på hur de sociala aspekterna av relationerna påverkar den professionella interaktionen mellan journalister och deras källor, och vice versa, hur de professionella banden påverkar de sociala relationerna mellan dem.

Varför valde du att studera just detta?

Det faktum att sociala relationer kan påverka yrkesutövningen är verkligen ett mycket universellt och mänskligt fenomen. Det är dock särskilt viktigt att förstå det inom ramen för ett politisk bevakningsområde, eftersom det påverkar idealen om autonomi och opartiskhet.

Innan jag blev forskare arbetade jag på en redaktion som journalist. Jag insåg snabbt hur viktigt det är för en journalist att utveckla ett nätverk av pålitliga källor, inom så olika områden som möjligt. Det är viktigt att ha någon att ringa direkt före deadline för att fylla luckorna i storyn, och det är viktigt att ha informell tillgång till vissa källor för att vara ett steg före och förutsäga vad som kommer att bli nyheterna i morgon.

Samtidigt handlar varje relation om att ge och ta. Ju närmare relationen är, desto mer anpassning krävs. Det är lättare att vara självständig från de källor som vi bara känner formellt. Det är mycket mer komplicerat att vara oberoende av de källor som har hjälpt dig i många år där den professionella relationen övergår till någon form av social relation.

Vad har du för planer efter disputationen?

Inom forskning, precis som i journalistiken, har jag alltid minst fem olika ämnen som jag skulle vilja utforska, och jag hoppas kunna fullfölja åtminstone några av dem. Mina närmaste planer inkluderar massor av undervisning, vilket verkligen är en mycket berikande upplevelse – jag njuter verkligen av utbytet med eleverna.

På lång sikt skulle jag vilja kombinera akademiskt arbete med journalistiskt arbete, eftersom jag anser att nära kontakt med praktiken, eller ”med verkligheten”, är mycket viktigt för kreativiteten, både inom forskning och undervisning. Min dröm skulle vara att ha tid för både och, men jag vet att akademin lätt kan kräva mer än en heltids hängivenhet.

Vad gör du helst när du inte jobbar?

Det är en svår fråga just nu, eftersom våren har varit riktigt intensiv. Under många år har jag spelat fiol, jag är medlem i Malmös akademiska orkester, jag hoppas att jag kommer att hitta lite tid för det igen.

Disputation i medie- och kommunikationsvetenskap med Milda Malling


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-04-21