Hallå där, Pontus Holmström som disputerar i hälsovetenskap

Tis 26 apr 2022 08:35

Den 29 april försvarar Pontus Holmström sin doktorsavhandling "Protective Responses to Freediving Reveal High-Altitude Tolerance". Vi kollade läget med honom.

En man med kort brunt hår och svart tröja, som står utomhus med gula hus hus och snö i bakgrunden

När vi träffar Pontus inför disputationen är han redo och förväntansfull, men han ser fram emot när disputationen är över så att han kan tänka på något annat. Men vad har han studerat och varför?

Kan du beskriva din avhandling i tre meningar?

— Jag har undersökt varför vi människor reagerar så olika när vi bestiger höga höjder. Kan svaret ligga i hur vi (människan) har anpassat oss till fridykning? Svaret är ja, delvis. Personer som är toleranta för hög höjd har ett kraftigare försvarssystem när de fridyker. 

Varför valde du att studera just detta?

— Jag har alltid uppskattat människokroppen och kroppens olika funktioner. Speciellt dess förmåga att hantera stressande situationer. När jag gjorde min master i England blev jag för första gången introducerad för omgivningsfysiologi och fick på egen hand uppleva extrema miljöer, som till exempel simulerad hög höjd och kyla. Jag tyckte det var väldigt fascinerande och förstod direkt att jag ville fortsätta att utforska hur människokroppen fungerar i extrema miljöer där vår fysiologi sätts på prov. 

Vad gör du när du inte forskar?

— Haha just nu, inte så mycket, avhandlingen tar nästan all tid ... Men annars tränar jag mycket, både i löpspåret och på gymmet. Utöver det tycker jag om att laga mat och umgås med goda vänner! 

 

Disputation i hälsovetenskap med Pontus Holmström


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-04-27