I Padua för att prata om gig‑arbete

Mån 02 maj 2022 07:52

Kristina Zampoukos, docent i kulturgeografi, var på plats när den 40:e upplagan av ILPC 2022 arrangerades i italienska Padua. Med sig hem fick nya intryck – och ett semestertips.

Kristina Zampoukos

Vad har du berättat om, utifrån din forskning kring gig-arbete?

— Att de som utför tjänster som städning och budande av mat utgör en sorts infrastruktur som blivit ett naturligt inslag i framförallt större och medelstora städer. Cykelbud transporterar mat och varor genom staden då behov uppstår, enligt en rytm som varierar över dygnet, veckan och året, och när det gäller städning handlar det om en mer ”dold” infrastruktur eftersom den sker i privata hem, men som likväl följer en viss, vardaglig rytm.

Kan du utveckla dina tankar kring gig-arbete?

— Man kan säga att de här tjänsteutförarna bidrar, genom sitt arbete, till att frigöra tid åt andra, men lever själva under konstant tidspress, samtidigt som de också blir berövade tid. De ”äger” till exempel inte den tid som de inte arbetar, eftersom de förväntas vara tillgängliga i det fall behovet av deras tjänster skulle uppstå.

— Med andra ord har jag ägnat en del energi åt att tänka på tid, temporalitet och rytm, och hur vissa kan spara tid, medan andra blir tidsfattiga, att somliga får sina behov och önskemål tillfredsställda omedelbart, medan andra hålls i väntan till och med då det gäller till synes självklara saker, som att hinna äta och genomföra ett läkarbesök. Tid är för varje människa är en begränsad och dessutom ändlig resurs, och därför kommer jag nog att undersöka den här tidsorättvisan vidare i mitt fortsatta arbete.

Hur utbredd är forskningen kring gig-arbete internationellt?

— Intresset för gig-arbete är jättestort bland arbetslivsforskare, särskilt i Europa och USA, men även i länder som Brasilien och Indien. Nästan varje session på konferensen hade åtminstone en presentation som anknöt till temat och breddar man området till digitalisering och automatisering av arbetslivet, där gig-arbetet ingår, så kan man nog säga att det tillsammans med ett grönare arbetsliv är vad som dominerar fältet just nu.

Hur viktig är en sån här konferens för din forskning?

— De hjälper mig att flytta fram min egen förståelse av det fenomen jag studerar eftersom jag lägger ned ganska mycket tid på att tänka igenom den presentation jag ska hålla. Och så är det förstås mycket värdefullt att inspireras av andra forskare och att mötas IRL i samtal som sker kring lunch, fikapauser och middagar.

Slutligen – kan du ge ett semestertips om Padua?

— Jag hann dessvärre inte med så mycket mer än jobb, men jag tycker absolut att Padua är värt ett besök. Som många andra italienska städer finns en historisk stadskärna som är byggd på ett sådant sätt att man aldrig blir uttråkad. Och så dessa torg som är marknadsplatser på morgonen men som förvandlas till vardagsrum mot kvällen. Att gå vilse i Padua är mitt bästa semestertips!

 

*ILPC står för International Labour Process Conference


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-05-02