AI och lärande ‑ här kan du få tips och råd

Tis 24 jan 2023 11:19

Jessica Liivlaid är utbildad lärare för gymnasiet men har nu lämnat läraryrket för Mittuniversitetet och en tjänst som universitetspedagogisk utvecklare på FUS. Hon är inriktad på teknikstött lärande och digitala verktyg. Har du frågor kring teknik och AI? Jessica kan hjälpa dig.

Jessica Liivlaid
Jessica Liivlaid

Vilka möjligheter och utmaningar finns det med AI?

– Det finns redan nu enorma möjligheter att ha nytta av AI, till exempel med att ta fram material som frågor, sammanfattningar, översättningar och så vidare. Vi kan redan nu se många exempel på AI i vår vardag och det här kommer bara att växa och utvecklas. Utmaningar tänker jag handlar om att hänga med i utvecklingen, våga se möjligheterna och hantera de verktyg som dyker upp på ett klokt sätt, till exempel utifrån akademisk integritet, upphovsrätt och GDPR. 

Hur kan jag som lärare får stöd?

– Till exempel så kommer det erbjudas en workshop på den pedagogiska inspirationsdagen 9/2 om AI (se länk nedan) och man kan alltid boka tid med en pedagogisk utvecklare för att få stöd och bolla tankar och funderingar. Jag vill också slå ett slag för att prata med sina kollegor om detta och om man vill kan man boka in så en pedagogisk utvecklare är med i sådana samtal.

Var kan jag få inspiration och tips?

– Workshopen som jag nämner ovan, på den pedagogiska inspirationsdagen, till exempel. Andra tips är ITHU- bloggen (se länk nedan) och redan på torsdag finns ett webbinarium som Sunet anordnar. Det finns väldigt mycket att hitta på nätet för den som vill. 

Hur tror du att AI kommer påverka oss som universitet?

– Det tror jag inte att vi riktigt kan se än, men det kommer säkerligen förändra mycket inom utbildningsvärlden. Det är en spännande tid vi lever i! Jag tror att det, som en del av den här förändringen, är väldigt viktigt att prata med sina kollegor om förhållningssätt och fundera över sina upplägg och hur de kan utvecklas. Synen på kunskap och hur vi tillägnar oss den är viktig att tala om. 

Information om pedagogiska inspirationsdagen 

ITHU-bloggen

Kontakt till pedagogisk stöd

Kontakt

Jessica Liivlaid

Universitetspedagogisk utvecklare|Educational developer

+46 (0)10-1428400


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-01-24