Barn och ekonomi – det här behöver de lära sig
Vad är en budget och hur kan man spara och tjäna pengar från en tidig ålder? Dennis Hedback, forskar inom revision och är också engagerad i Barnens universitet. Hans mål är att barn ska förstå hur ekonomi fungerar.
– Jag tror att de flesta lär sig alldeles för sent om hur pengar egentligen fungerar. Ju tidigare man förstår sig på pengar, desto tidigare kan man också tjäna pengar, spara pengar, och få pengar att växa, säger Dennis Hedback som just nu doktorerar i revision vid Centrum för forskning om ekonomiska relationer, CER.
Dennis Hedback har deltagit i Mittuniversitetets projekt Barnens universitet i två år. Projektet har som syfte att inspirera barn i regionen till högre studier. I sin undervisning pratar Dennis Hedback om vikten att veta vad privatekonomi är.
Varför bör barn lära sig tidigt vad ekonomi och pengar är?
– Ju yngre man är desto mindre kan man om att hantera sin privatekonomi, speciellt ränta på ränta. Det är paradoxalt eftersom ju yngre man är när man börjar spara, desto större effekt får sparandet på ens privatekonomi. När vi pratar om det till vuxna så ser vi att många av dem kan inte det sen innan, det vill säga att de inte fick lära sig det när de växte upp. Därför vill jag prata med barn om de här sakerna.
Vad är viktigt att barn lär sig kring ekonomi och hur ska de lära sig?
– Det är viktigt att ha goda kunskaper om allt från konsumtionsval, till lån och sparande. Det finns en del i grundskolans läroplan, vilket är bra. Genom mitt deltagande i Barnens universitet är min förhoppning att barnen tidigt får komma i kontakt med sånt som till exempel ränta på ränta.
Som förälder, vad är viktigt att tänka på?
– Jag tror man kan fundera på hur mycket man själv kan kring sin privatekonomi. Det är långt ifrån säkert att man kan resonera kring de tre stora frågorna kring privatekonomi; ränta på ränta, inflation och riskspridning.
Varför är det här en viktig fråga för dig?
– Om man kan de här sakerna är det större chans att man går i pension med ett bra sparkapital. Det är också mer sannolikt att man klarar av att betala en större oförutsedd utgift, till exempel en ovanligt dyr elräkning.
Vilket är ditt bästa privatekonomiska råd?
– Budgetera för sparande. Spara först och konsumera sedan, så anpassar du konsumtionen efter sparandet och inte tvärt om. Spara inte bara det som blir över varje månad.
Läs mer om Barnens universitet
Se film från Barnens universitet
Läs mer om CER- Centrum för forskning om ekonomiska relationer