Mittuniversitetet i Indien – potentiella partnerlärosäten besöktes

Mån 18 dec 2023 11:23

I november besökte en delegation från Mittuniversitetet flera lärosäten i Indien. Syftet var att bredda och utveckla samarbetet med indiska lärosäten utifrån Handlingsplanen för internationalisering, men även att rekrytera studenter.

en byggnad med runt kupoltak

Mittuniversitetet har sedan långt tillbaka samarbeten med indiska forskare, lärosäten och organisationer. Bland annat finns ett mycket starkt samarbete kring VFU för studenter. 2020 infördes en nationell utbildningspolicy i Indien (National Education Policy, NEP) som bland annat öppnar upp för djupare och bredare internationalisering med indiska lärosäten. Nu kan svenska lärosäten samarbeta med sina indiska motsvarigheter på samma sätt som vi gör med andra länder runtom i världen. Detta öppnar helt nya samarbetsmöjligheter. 

Mittuniversitets besök i Indien skedde parallellt med en svensk delegationsresa, samordnad av Forsknings- och Innovationsrådet till New Delhi. I den delegationen deltog 19 svenska lärosäten. Mittuniversitetets besök i Indien utgör en del av en strategisk utveckling av vårt internationaliseringsarbete för såväl forskning som utbildning, inom ramen för Handlingsplanen för internationalisering. Till representanter utsågs Hans-Erik Nilsson, Anna Olofsson, Koustuv Dalal, Anna Lindahl och Ellen Horbach. Inriktningen för den nationella delegationen var lärosätessamarbeten samt studentrekrytering. På schemat låg lärosätesbesök i Chennai, Mumbai och New Delhi samt rekryteringsmässor för studentrekrytering på respektive ort. Mittuniversitetet valde att även besöka Pune och egna lärosäteskontakter i Chennai och Delhi. 

Flera resor planerade

Totalt besökte Mittuniversitetet 12 lärosäten varav 3 i Chennai, 6 i Pune och 3 i New Delhi. Vid besöket skrevs även 6 Memorandums of Understanding gällande intention om universitetsövergripande samarbete.  

Syftet med denna första delegation har varit att se över vilka samarbetsmöjlighet som kan finnas för Mittuniversitetet i Indien. Representanterna hade till uppgift att utifrån sina olika ansvarsområden omvärldsbevaka samarbetsmöjligheterna för lärosätet i sin helhet. Just nu pågår efterarbetet och fortsatta samtal med de lärosäten som besöktes för att identifiera vilka ämnen och samarbetsaktiviteter som är lämpliga att börja med. Planen är att en andra delegation med representation från identifierade ämnen besöker lärosätena igen mellan 26 februari och 1 mars, 2024, för fortsatta samtal och konkretisering. Finansiering av resorna sker med medel från Handlingsplanen för internationalisering.  

Mittuniversitetets handlingsplan för internationalisering


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-18