Tis 21 feb 2023 15:23

Har det orangea kuvertet trillat in hos dig än? Väcker det frågor om pensionen? I så fall kan du delta i en digital eller en fysisk träff med Pensionsmyndigheten redan den här veckan.

oranga kuvertet

Nu får alla pensionssparare i Västernorrland det orange kuvertet med information om den allmänna pensionen. I samband med det erbjuder Pensionsmyndigheten en möjlighet för era medarbetare att få svar på sina frågor om pension.

Redan nu går det att delta i direktsända digitala pensionsinformationer, meddelar Pensionsmyndigheten. Dessutom kan du träffa dem live den här veckan. Den 23–24 februari mellan klockan 10–18 kommer Pensionsmyndigheten att finnas på plats på Coop i Birsta för att svara på dina frågor. Vill du kan du då också få hjälp att göra en pensionsprognos för hela din pension.

 

Faktaruta: Detta påverkar din pension

  1. Din pension påverkas främst av vad du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och vid vilken ålder du väljer att börja ta ut din pension.

  2. Den allmänna pensionen administreras av Pensionsmyndigheten. Den allmänna pensionen som visas i ditt orange kuvert består av inkomstpension och premiepension som båda grundas på dina inkomster.

  3. De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du haft flera olika arbetsgivare kan du ha tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag.

  4. För de allra flesta blir pensionen högre ju senare de väljer att börja ta ut pensionen. Ett års extra arbete efter 66 års ålder kan ge dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 600 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. 

  5. Logga in på pensionsmyndigheten.se och se vad du kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar, där finns också tips om vad du kan göra för att påverka din pension.

 

Källa: Pensionsmyndigheten


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-02-21