Mittuniversitetet stärker specialistutbildningar

Mån 13 mar 2023 16:12

Mittuniversitetet har inlett ett utvecklingsarbete för att stärka specialistutbildningarna till distriktssköterska och psykiatrisköterska. Åtgärderna ska vara på plats inom ett år.

sjukvård, vård, säng, sköterska, sjukhus

Till grund för utvecklingsarbetet ligger bland annat en utvärdering som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har genomfört och som offentliggjordes nyligen.

− Utvärderingsarbetet är en lång process, vilket gör att vi har hunnit påbörja arbetet med att åtgärda en del av de brister som vi nu får nedslag på i utvärderingen. De två specialistinriktningarna är viktiga för oss och vi vill att de fortsatt ska vara en del av vårt utbud. Nu när vi har fått UKÄs fullständiga utvärdering kan vårt utvecklingsarbete på allvar ta fart så att vi når i mål under det närmaste året, säger Annika Kjällman Alm, programansvarig för båda specialistutbildningarna.

För Mittuniversitetets del omfattar UKÄs granskning utbildningarna specialistsjuksköterska med inriktning distriktssköterska samt inriktning psykiatrisk vård. Universitetskanslersämbetet konstaterar i sin utvärdering att förutsättningar, utformning, genomförande och resultat för inriktningen distriktssköterska inte är tillfredsställande. Däremot bedöms studentperspektiv, arbetsliv och samverkan vara tillfredsställande.

För inriktningen psykiatrisk vård bedöms förutsättningar samt arbetsliv och samverkan vara tillfredsställande medan utformning, genomförande och resultat samt studentperspektiv inte är tillfredsställande.

Mittuniversitetet har just nu 17 studenter på inriktningen psykiatri och 30 studenter inom inriktningen distriktssköterska. Studenterna på psykiatriinriktningen läser 60 högskolepoäng på halvfart och distriktssköterskeinriktningen är på helfart och 75 högskolepoäng.

− Det som är glädjande är att bedömargruppen anser att båda utbildningarna har en relevant samverkan med det omgivande samhället samt att de är utformade och genomförs så att de är användbara och utvecklar studenternas beredskap för att möta förändringar i arbetslivet. Dessa omdömen stärker oss när vi nu ska förbättra de områden där vi har arbete kvar att göra, säger Annika Kjällman Alm.

Totalt har 40 specialistsjuksköterskeutbildningar vid 25 lärosäten utvärderats av UKÄ. Av dessa utgjorde 10 ambulanssjukvård, 13 distriktssköterska och 17 psykiatrisk vård. Av de utvärderade utbildningarna har 13 bedömts ha ifrågasatt kvalitet.

− En av de punkter som vi får nedslag på handlar om kompetensförsörjning och vi är medvetna om att vi står inför en utmaning här, men det gäller inte bara för vårt lärosäte. Glädjande nog har vi kunnat tillsätta ett flertal tjänster sedan utvärderingen inleddes, men det är svårt att få tag i personal med den kompetens vi behöver. Vi arbetar dock intensivt med detta, i nära dialog med båda våra regioner, säger Marie Häggström, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper.

För Mittuniversitetets del handlar de åtgärder som nu ska genomföras om fortsatta rekryteringar av forskare och lärare, att stärka det egna kvalitetsarbetet bland annat genom att säkerställa att studenter ges utrymme att medverka i ett tidigare skede. När det gäller handledning under VFU har förändringar kring universitetets arbetssätt redan påbörjats.

− Vi är medvetna om att det väntar ett långsiktigt, omfattande och i vissa stycken tufft arbete för att möta de krav som Universitetskanslersämbetet ställer, men vi är beredda att ställa de resurser som behövs till förfogande. De som studerar hos oss just nu och i framtiden kommer också att kunna ta del av de förbättringar som genomförs, säger Anna Olofsson, dekan vid Fakulteten för humanvetenskap.

Senast i mars 2024 ska Mittuniversitetet redogöra för Universitetskanslersämbetet hur bristerna åtgärdas.

Kontaktperson:

Annika Kjällman Alm, programansvarig för båda specialistutbildningarna, 010-142 85 33, annika.kjallman-alm@miun.se


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-03-13