Behöver du hjälp med att skriva en kursplan?

Tor 27 apr 2023 11:32

Det kan vara svårt att skriva en kursplan och ibland kan man köra fast. Programansvarig Jimmy Åhlander, tog chansen och deltog en workshop i ämnet. –Det är lätt att bli hemmablind. I workshopen får du chansen att kollaborativt utveckla dina kursplaner, med nya infallsvinklar, säger han.

Workshopen arrangeras av gruppen för pedagogisk utveckling (FUS). Ta chansen och anmäl dig redan nu till nästa digitala workshop den 11 maj kl. 9.30-12.00.

Läs mer och till anmälan

Jimmy Åhlander, programansvarig för datateknik vid institutionen för Data- och Elektroteknik (DET), rekommenderar alla som vill få nya infallsvinklar att gå workshopen om kursplaner.

Jimmy Åhlander om kursplaner och workshopen:

 

Vad tycker du är utmaningen med att skriva och revidera kursplaner? 

Det svåraste är att ta fram bra lärandemål. Lärandemålen är förstås viktiga för den konstruktiva länkningen men också för måluppfyllelsen inom de program kursen eventuellt ingår. När det gäller revidering av kursplan är nog det svåraste att se till att kursplanen hänger med i utvecklingen. Det är lätt hänt att kurswebbplatsen och kursinnehållet får ett eget liv, men det är viktigt att förankra alla förändringar i kursen genom kursplanen. 

Hur var workshopen upplagd och vad gav den dig?  

Det roligaste var att få se hur andra ämnen och lärarlag arbetar med kursplaner. Vi arbetade i grupper från olika ämneskollegier och fakulteter där vi turades om att ögna igenom varandras kursplaner vilket ledde till många intressanta diskussioner. Det är lätt att bli hemmablind! Vi fick också lära oss om rättssäker examination och konstruktiv länkning. Jag känner mig tryggare i mina kursplaner idag än innan jag gick kursen. 

Varför skulle du rekommendera andra att medverka i workshopen?

Kursplanen är ett av få juridiska dokument som binder oss lärare till våra studenter. Den ska vara utgångspunkten för allt vi gör i en kurs. Samtidigt är den också hiskligt tråkig att författa på egen hand! Jag rekommenderar därför att ta en sådan här chans där du får möjligheten att kollaborativt utveckla dina kursplaner, med nya infallsvinklar från dina kurskamrater–samtidigt utvecklar du din förmåga att skriva dem. 

Har du några tips till andra som ska skriva eller revidera kursplaner? 

Kom ihåg att den viktigaste målgruppen för en kursplan är studenten. Jag brukar alltid gå igenom kursplanen med studenterna vid kursstart. Det brukar då bli ganska uppenbart om jag som examinator kan stå för det som skrivits. Inkludera även gärna lärandemålen från kursplanen i din examination, i uppgiftsbeskrivningar och på tentamen. Det blir då enklare att se om du examinerar rätt saker, och om inte, att se vad som behöver ändras, kursplanen eller dina uppgifter. 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-04-27