Mattias O’Nils får förnyat förtroende som centrumledare för STC

Ons 12 apr 2023 08:00

STC etablerades som forskningscentrum 2013 med professor Mattias O’Nils som ledare. Nu har Mattias fått förnyat förtroende som centrumledare för ytterligare tre år och vi passar på att ställa några frågor till Mattias om hans år som ledare och hur han ser på framtiden för STC.

En man med mörkt hår och vit tröja
Mattias O’Nils

Hur länge har du varit centrumledare?

– Jag har varit centrumledare under hela tiden STC har varit ett forskningscentrum. Innan dess var STC en forskningsprofilssatsning som finansierades av KK-stiftelsen från 2005 till 2013. Efter att projektet avslutades etablerades STC som ett forskningscentrum.

Vad är det som driver dig?

– Att se våra forskare utvecklas och att se den fantastiska utveckling vi som centrum har gjort på dessa 10 år, det är inspirerande!

Hur har STC utvecklats under dina år som centrumledare?

– Vi har utvecklat många förmågor under dessa år, bland annat har vi en mycket högre vetenskaplig produktion, högre vetenskaplig kvalitet och starkare internationella nätverk kopplade till 10 internationella gästprofessorer. En möjliggörare för denna utveckling är att vi har blivit mycket bättre på att attrahera både nationella och internationella forskningsmedel som är ett resultat av att vi utvecklat ett bättre forskningsstöd vid STC. Viktigt är också att vi nu är bättre integrerade i innovations- och kompetensutvecklingsarbete hos regionala företag och organisationer.

Hur ser framtiden ut för STC? 

– Vi är verksamma inom dynamiska områden så som Internet of Things och AI där utvecklingen går mycket fort. Det gör att det finns stort intresse för vår forskning vilket är en bra grund för vår fortsatta utveckling. Vi kommer att lägga stort fokus på att utveckla både internationella nätverk och våra företagskontakter för att ännu bättre kunna möta det stora intresse som finns.

 

Fakta om STC

STC, Sensible Things that Communicate, är ett av Mittuniversitetets forskningscentrum och bedriver forskning inom Internet of Things, Artificiell Intelligens och sensorsystem. Forskningen bedrivs inom elektronik- och datateknikområdet med fokus på smarta industrier, miljömätning och funktionella ytor. Läs mer på www.miun.se/STC


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-04-13