Brå på besök för att prata hatbrott mot samer

Ons 14 jun 2023 11:37

Brottsförebyggande rådet, Brå, gör i uppdrag av regeringen en fördjupad studie i hatbrott mot samer. Just nu är utredarna på besök på Campus i Östersund för att bland annat titta på utställningen kring hatbrott mot samer som visas på biblioteket.

Brå besöker miun
Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius i samtal med Lou Huuva och Lisa Wallin från Brå.

– Den var drabbande och lämnar förhoppningsvis ingen oberörd. En reflektion är att många händelser faktiskt  rörde sig om hatbrott. Samtidigt misstänker jag att få händelser polisanmälts, säger Lisa Wallin, projektledare för Brås studie, om utställningen. 

I och med uppdraget att studera hatbrott mot samer reser Lisa Wallin och Lou Huuva omkring i Sapmí och pratar med forskare, samer, organisationer och andra företrädare för samiska grupper. Innan de går in och tar en grundligare titt på den utställning som just nu visas på campusbiblioteket i Östersund samtalar de med Jerker Bexelius, verksamhetschef för Gaaltije, Angelika Sjöstedt, forskare och Johanna Tjäder, samordnare för Båskoes.

Studien de gör ska vara färdig i april 2024 och då ska en rapport överlämnas till regeringen.

– Syftet är att öka kunskapen kring hatbrott mot samer men även komma med förslag kring hur man bättre synliggör de här hatbortten, säger Lisa Wallin.

Utställningen, som är uppsatt i den vita boxen i biblioteket, flyttas till Sundsvall om några veckor. Där kommer den sedan visas under hela höstterminen. 

Mer om utsällningen

Förhandsartikel om Brås besök

BÅSKOES


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-15