”Det är sånt som händer i bananrepubliker” – krigsforskaren om situationen i Ryssland

Tor 29 jun 2023 12:00

Under midsommarhelgen lämnade den beryktade Wagnergruppen Ukraina och gick in i Ryssland. Vad var det som hände? Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap, hade inte väntat sig den här utvecklingen.

Håkan Gunneriusson
Håkan Gunneriusson

Hur ser du på den här situationen? Var det oväntat eller väntat att Wagnergruppens ledare skulle försöka med någon form av kupp?

– Ja detta var en oväntad sak. Det är sådant som sker i bananrepubliker eller i subsahara Afrika, att del av de egna styrkorna gör någon typ av kupphandling. Många tolkar detta som ett svaghetstecken för Putin. Jag menar att detta inte är självklart. Wagner är en faktor som har sitt politiska stöd från Putin och i förlängningen FSB. Jag är inte övertygad att Wagner agerade helt självsvåldigt. Det kan lika väl vara en markering mot Försvarsmakten att det finns ett skydd för FSB om Försvarsmakten skulle ha planer att agera mot den politiska ledningen. 

Vad händer nu?

– Man kan påminna sig maktkampen efter Stalin. Vid Stalins död 1953 fanns ingen efterträdare utsedd. Det fanns däremot ett antal högt uppsatta pretendenter såsom Malenkov, Chrustjov, och Berija. De innehade olika maktpositioner inom den sovjetiska regeringen eller kommunistpartiet. Berija var polischef och kontrollerade nästan 2 miljoner poliser och milismän. Malenkov var Stalins favorit medan Chrustjov hade starka vänner inom armén. Armén var en fristående maktfaktor som inte sorterade (och fortfarande inte gör det) under civilt styre. 

 Kommer det här påverka kriget i Ukraina?

– Hur detta påverkar kriget är svårt att säga just nu.

Håkan Gunneriusson om kriget i Ukraina


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-29