Pride i Östersund – välkommen till seminarium om arkiv och aktivism

Tis 29 aug 2023 12:00

Under Prideveckan i Östersund, närmare bestämt 1 september, bjuder Forum för Genusvetenskap, FGV, in till ett seminarium om aktivism och arkiv.

Pride flagga

Vad handlar seminariet om?

– Det handlar om betydelsen av communitydrivna arkiv – alltså arkiv som en utsatt grupp i samhället själva skapar och driver för att bevara och vara med och skriva sin egen historia. Det kommer vara deltagare från Qrab – queerrörelsens arkiv, Saqmi – Swedish Insititute for Queer Moving Images och Black Archives Sweden och forskare på Miun, säger Lovise Haj Brade, lektor i genusvetenskap vid FGV.

Vad är betydelsen av community arkiv?

– Det är ju det vi ska ta reda på i samtalet, men utgångspunkten är att många minoritetsgrupper upplever att deras verklighet inte speglas i den officiella historieskrivningen och därför tar saken i egna händer och ser till att bevara kunskap om gruppen för framtida generationer.

Till vilka riktar sig seminariet?

– Seminariet blir en del av programmet för Östersund/Staaren pride och riktar sig till alla som är intresserade av dessa frågor – det kan vara folk som tillhör ett community av något slag, historieintresserade eller pridefirare som vill lära sig något nytt. Det är också en del av FGVs seminarieserie om aktivism så vi hoppas att även många kollegor med intresse för social förändring och folkrörelser kommer.

Information om seminariet

Mer om rörelsedriven arkivaktivism


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-08-29