En inblick i kvinnors politiska deltagande i hybridregimer

Mån 04 sep 2023 13:57

I sin avhandling i statsvetenskap kastar Anna Ehrhart ljus på ett viktigt och aktuellt ämne – kvinnors politiska deltagande i hybridregimer. Vi har träffat henne inför hennes stundande disputation.

Foto av Anna Ehrhart framför en bokhylla med böcker
Anna Ehrhart.

Hur är känslan inför disputationen?

- Det känns mest roligt med disputation snart. Jag känner mig redo inför dagen och ser fram emot en givande diskussion med opponenten. Det har varit en mycket intensiv vår och sommar med att färdigställa avhandlingen så jag ser fram emot att doktorandprojektet nu kommer avslutas. Och det ska bli jätteroligt att fira med alla som har varit med på vägen.

Kan du beskriva din avhandling i tre meningar?

- Jag forskar kring kvinnors politiska deltagande i hybridregimer, vilket är typer av politiska system som har både demokratiska och auktoritära element. Avhandlingen undersöker de hinder som hybridregimer utgör för kvinnors politiska deltagande i civilsamhället och i politiska institutioner, men även hur kvinnor aktivt skapar möjligheter att delta och påverka beslutsfattandet trots dessa utmaningar. Min sammanläggningsavhandling består av fyra olika studier som belyser kvinnors politiska deltagande både i jämförande perspektiv av olika hybridregimer över tid, samt utifrån en intensivare fallstudie av Turkiets hybridregim.

Varför valde du just Turkiet i din fallstudie?

- I början av mina doktorandstudier var nog tanken att avhandlingen skulle undersöka två olika fall ur ett jämförande perspektiv, men av olika anledningar blev det inte så. Turkiet är ett typiskt fall av en hybridregim och uppvisar de vanliga kännetecknen som dessa regimtyper har, t.ex. att delvis demokratiska element finns kvar såsom att olika partier har möjlighet att ställa upp i val, men samtidigt också många auktoritära element som påtryckningar i civilsamhället och överlag en ojämn spelplan för alla icke-regeringsaktörer. Samtidigt är just Turkiet ett bra exempel att studera kvinnors politiska deltagande i eftersom just kvinnors rättigheter är en så pass central fråga i landet och det har varit intressant att kunna studera de stora utvecklingar som skett bara de senaste åren för att bättre förstå sig på hybridregimer.

Hur tror du att dina resultat skulle tas emot i Turkiet?

- Jag tror faktiskt inte att mina resultat skulle stöta på så mycket överraskning i Turkiet. Forskare som studerar landet har länge konstaterat att Turkiet avdemokratiserades under innevarande regeringen. Att kvinnors politiska deltagande, men överlag kvinnors rättigheter och möjligheter, starkt påverkas av denna utveckling är väldigt påtagligt, t.ex. när landet lämnade Istanbulkonventionen år 2021.

Hur ser dina planer framöver ut?

- Förhoppningsvis blir det några flera publikationer utifrån doktorandprojektet snart. Annars jobbar jag sedan ett tag tillbaka utanför akademin och ser fram emot att engagera mig lite mer i jämställdhetsfrågor inom den sektorn (internationell utvecklingspolitik och bistånd). Jag kan också tänka mig att fortsätta med nya vetenskapliga forskningsprojekt kring genus- och demokratiseringsfrågor i framtiden.

Läs mer om Anna Ehrharts avhandling och disputation här


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-04