”Vi har inte råd att ha dåliga arbetsmiljöförhållanden”

Fre 01 sep 2023 14:47

Drygt 100-talet personer deltar när Mittuniversitetet och Samordningsförbundet Jämtlands län arrangerar en konferens 6–7 september. Målet är minskad ohälsa i arbetslivet och konferensen gästas av ledande forskare inom arbetsmiljö, hälsa och rehabilitering från flera av landets universitet.

Tre porträtt i rad, två kvinnor och en man.
Bodil J. Landstad, Sara Comén och Stig Vinberg.

Arrangörerna Bodil J. Landstad, professor vid Mittuniversitetet och FoU-direktör i Region Jämtland Härjedalen, Sara Comén, förbundschef, vid Samordningsförbundet Jämtlands län och Stig Vinberg, professor vid Mittuniversitetet, representerar arrangörsgruppen för konferensen och lyfter fram vikten av att dessa frågor uppmärksammas.

Vad vill ni uppnå med den här konferensen?

– Vi har under ca ett års tid arbetat med att samla och sammanfatta kunskap inom det rehabiliteringsvetenskapliga området i en delvis uppdaterad, delvis nyskriven lärobok. Nu är boken klar och vi vill gärna sprida kunskap om innehållet i boken, säger Bodil J. Landstad, professor vid Mittuniversitetet och FoU-direktör i Region Jämtland Härjedalen.

– I arbetet har vi inviterat in några av Sveriges mest kunniga forskare på området. Ett knippe av dessa forskare kommer till konferensen för att presentera olika teman. Vi hoppas att de som jobbar praktiskt med arbetsmiljö- och rehabiliteringsfrågor ska få med sig kunskap från konferensen som underlättar deras arbete med att jobba evidensbaserat, fortsätter Bodil.

– I Samordningsförbundets uppdrag ligger bland annat att bidra till att sprida aktuell kunskap inom området arbetsrelaterad hälsa och rehabilitering ute i praktiken för att, som Bodil säger, människor ska erbjudas stöd och insatser som utgår från evidens, säger Sara Comén, förbundschef, Samordningsförbundet Jämtlands län.

– Förutom aktuella resultat från forskare från olika lärosäten är vår ambition att visa på verktyg och modeller som kan användas för att bidra till ett hållbart arbetsliv. Konferensen är också en möjlighet för forskare och aktörer utanför akademin att mötas och diskutera om framtida samarbeten säger Stig Vinberg, professor, Mittuniversitetet.

Varför arrangerar ni konferensen tillsammans?

– Det var faktiskt Samordningsförbundet som i ett tidigt skede tog kontakt med mig som forskare på universitetet, de ville knyta kontakter och diskutera samarbete. Jag berättade om bokprojektet, och vårt intresse av att sprida kunskap om bokens innehåll. Framöver kommer vi förhoppningsvis att samarbeta mer konkret, det vill säga i ett projekt för att utvärdera några av de samverkansmodeller Samordningsförbundet arbetar med, säger Bodil.

– Vi hoppas med den här konferensen skapa möten och dialog både mellan forskning och praktik och mellan verksamma inom olika professioner och områden inom arbetsliv och hälsa, genom att arrangera tillsammans når vi ut i båda världarna, säger Sara.

– För oss forskare är det värdefullt att samarbeta med Samordningsförbundet som driver projekt med fokus på konferensens teman och har kontakter med flera organisationer i och utanför länet. Vi ser positivt på att nå ut med vår forskning till aktörer som arbetar mer praktiskt med arbetshälso- och rehabiliteringsfrågor, säger Stig.

Vad är det viktigaste konferensdeltagarna ska ta med sig efter konferensen?

– I tider med brist på resurser och personal är det än viktigare att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö. Vi har helt enkelt inte ”råd” att ha dåliga arbetsmiljöförhållanden för våra medarbetare – ur många aspekter. Att stå utanför arbetslivet på grund av ohälsa medför stora personliga lidanden för människor. Kan vi förebygga ohälsa i arbetslivet är det den absolut bästa vägen att gå, säger Bodil J. Landstad.

– Jag håller med och vill lägga till vikten av samverkan och förhållningssätt för att se lösningar och möjliggöra vägar in för personer som står utanför arbetslivet, säger Sara Comén.

– Konferensens olika teman är av stor betydelse i dagens och framtidens arbetsliv. Undersökningar visar att det finns tydliga behov av att stärka arbetsmiljö och rehabilitering för flera yrkesgrupper och sektorer i svenskt arbetsliv. Studier visar också att det finns brister gällande systematiskt arbetsmiljöarbete och arbetslivsinriktad rehabilitering i arbetslivet och på ojämlikheter mellan olika grupper när det gäller arbetsförhållanden och hälsa, säger Stig Vinberg.

Många anmälda till konferensen

Till konferensen kommer drygt 100 deltagare som representerar HR-medarbetare i kommun och region, primär- och specialistvårdens rehabkoordinatorer, företagshälsovård, AME-chefer och coacher/arbetskonsulenter hos kommunerna, förtroendevalda i kommun och region, samt medarbetare och förbundschefer från olika samodningsförbund.

Boklansering – träffa författarna

Under konferensen är det också lansering av den nya boken: Rehabiliteringsvetenskap – Perspektiv, aktörer och strategier för hälsa i arbetslivet. Redaktörer för boken är Bodil J. Landstad och Stig Vinberg, den ges ut av förlaget Studentlitteratur. Åtta av tjugo kapitelförfattare deltar med var sitt föredrag under konferensen och flera av de andra kapitelförfattarna finns på plats för frågor och diskussion.

Konferensinbjudan med program

Boken finns hos Studentlitteratur

Samordningsförbundet Jämtlands län


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-04