Lisas forskning kring manlighetsnormer ledde till debutroman

Mån 15 jan 2024 14:36

I dagarna släpps doktoranden Lisa Ridzéns debutroman ”Tranorna flyger söderut”. Inspirationen till boken kommer från Lisas farfars hemtjänstanteckningar – och från år av forskning kring jämtländska mäns normer och känsloliv.

Lisa
Lisa Ridzén

Medan intervjun pågår får Lisa ett mejl från sin förläggare på Forum förlag. TV4 Nyhetsmorgon vill att Lisa och Lennart Jähkel, som läst in ”Tranorna flyger söderut” som ljudbok, kommer till tv-soffan redan inom de närmsta veckorna.  

– Nu blir jag lite nervös. Vad ska vi prata om, utbrister hon spontant och skrattar. 

Inte helt otippat kommer de nog prata om manliga stereotyper, normer, kolonialism och maskulinitet. För det är det Lisas forskning på Mittuniversitetets Forum för Genusforskning, FGF, handlar om och det är det som boken i grunden reflekterar kring.

”Tranorna flyger söderut” handlar om Bo, en man som på ålderns höst funderar kring den egna barndomen, livet och föräldraskapet. Medan tiden börjar rinna ut försöker Bo få till relationen med sonen, samtidigt som han oroar sig för hustrun som bor på ett demensboende. På gården finns även en älskad jämthund som hotas tas ifrån honom när hälsan sviker. När förlorar man makten över sitt liv? Och hur visar man känslor på rätt sätt?

Sådana frågor reflekteras det kring när Bo ser tillbaka på sitt liv. 

– I dag vet vi ju att män på landsbygden är överrepresenterade vad gäller psykisk ohälsa. Jag är själv uppvuxen på landsbygden och har alltid haft män runt mig, jag har sett vilka konsekvenserna kan bli när man tampas med destruktiva maskulinitetsnormer – både för individen och för de som lever nära, säger Lisa.  

Som en lekstuga att skriva skönlitterärt

Idén till boken kom för flera år sedan när Lisa hjälpte städa ur en verkstad efter att hennes farfar gått bort. Bland lådorna hittade hon anteckningar från hemtjänstens besök hos farfadern, små anekdoter kring måltider, sömn och väder. Genom läsningen föddes idén till en roman och till en karaktär som på många sätt liknar Lisas farfar, men som hon är tydlig med är helt fiktiv.  

Boken skrev hon medan hon gick en skrivarskola för ett par år sedan, något hon passade på att göra medan hon var föräldraledig. Att skriva skönlitterärt är så klart en stor skillnad från att skriva vetenskapligt. 
– För mig har det varit som en lekstuga, lite som att släppa ut ungen på förskolan och se henne springa mot sina kompisar. Jag uppskattar att skriva som forskare också, men det här är att bejaka en annan sida av mig själv. 

Gör djupintervjuer med svenska och samiska män på landsbygden

Hennes hjärtefrågor kring landsbygdsmän och maskulinitetsnormer följer ständigt med. Tillbaka från föräldraledigheten har hon fortsatt med sin sociologistudie kring svenska och samiska män på landsbygden där hon via djupintervjuer undersöker hur manlighetsnormer, kolonialism och föreställningar om till exempel makt och plats skapar sätt att leva och känna. 2026 ska hon disputera med sin avhandling. 

Redan nu, innan ”Tranorna flyger söderut” knappt landat i bokhandeln, finns planer på en ny roman. Vad den ska handla om är inte helt otippat det heller. 
– Haha den handlar garanterat om manlighet och jämtländsk glesbygd. Men jag är inte riktigt klar med ämnet än. 

27 januari finns det möjlighet att träffa henne på Akademibokhandeln i Östersund där hon kommer vara på plats för att signera böcker.  

Mer om Lisas forskning


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-01-17