”Mina karaktärer går alltid sin egen väg”

Tis 20 feb. 2024 17:38

Minnet är ett såll, och mycket rinner liksom bara iväg. Men det finns sånt som inte lämnar. En doft, en slagdänga eller kanske ett citat. Det är de ljuspunkterna som vi vill ta fasta på i den här serien av medarbetarporträtt. Näst på tur är Ingela Wadbring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

kvinna i trappa

Det är inte många som vet det, men Ingela Wadbring lever ett dubbelliv. Här på Mittuniversitetet är hon den uppburna och erkända medieprofessorn, men hemma i Alingsås är Ingela mer känd som konstnär och författare. Närmast har hon en utställning på gång på Strandverket i Marstrand samt en fjärde bok i varande.
– Medan de tre första böckerna skildrar samma personer handlar den här fjärde boken om nya karaktärer, men det är fortfarande vardagsdramatik och mänskliga relationer jag gestaltar, säger hon.

Ingelas tredje bok är pinfärsk och kom ut bara för några veckor sedan, den 21 januari. Och redan är hon alltså på gång med sin fjärde bok. För sedan hon väl lärde sig hantverket har skrivandet flutit på bra.
– Jag har aldrig drabbats av skrivkramp, utan tycker att det oftast är lustfyllt att skriva. Och spännande, för även om jag tänkt ut en speciell väg som mina karaktärer ska ta, så gör de aldrig det, de går sin egen väg. Man lägger bara fram sin sjuka fantasi och sedan tar de hand om det.

Hemma i ateljén i Alingsås ägnar sig Ingela Wadbring även åt ett annat konstnärligt uttryck – metallkonst. Kort sagt skapar hon konst av tunna metalltrådar som hon tvinnar och bänder till olika former. Ofta blir det träd, spindlar och olika typer av insekter. Dessa monterar hon sedan i gamla ramar funna på loppis.
– Min första utställning hade jag faktiskt här i Sundsvall. När jag går i pension en dag är det skrivande och konst jag ska ägna mig åt, så då ska det vara rull på det här, säger hon.

När Ingela Wadbring väljer sådant som har format och inspirerat henne blir det en konsert, två författare, ett träd, ett djur och fenomenet kultur.


Sidan uppdaterades 2024-02-20