Digital samverkan utan teknikhinder

Fre 01 mar 2024 14:19

Digitala möten kan ha sina nackdelar vad gäller aktivt deltagande, och ett av hindren är ofta tekniken. Ett nu avslutat ALP-projekt har därför undersökt hur dessa möten kan genomföras så att det främjar interaktion mellan deltagarna.

Distansutbildning, arbete vid dator, onlinemöte, skypemöte

Vid årsskiftet avslutades projektet ”Digitala arbetssätt och verktyg för kvalitetsutveckling: att leda i digital samverkan”. Projektet utforskade samskapande i digitala möten med kvalitetstekniska verktyg som stöd. Petter Stenmark, projektledare för projektet, berättar att målbilden har varit att skapa en miljö där deltagarna kan delta med samma förutsättningar, oberoende av teknisk kompetens eller tidigare erfarenheter av digitala möten:
– Fokus ska kunna vara på temat för träffen och inte på att övervinna den digitala tröskeln. Vi har därför tittat närmare på hur vi kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för deltagarna när de tillsammans ska arbeta med en fråga eller uppgift i ett digitalt möte, säger han.

De kvalitetstekniska verktygen är väl lämpade för att ge alla möjlighet att komma till tals och för att få in fler perspektiv, men det digitala har speciella förutsättningar, menar Petter Stenmark.
– I bästa fall kan det digitala främja interaktion mellan deltagarna men det finns även begränsningar i jämförelse med det fysiska mötet, därför har vår målbild varit att skapa förutsättningar som gör det lättare, säger han.

En av aktiviteterna i projektet var att ta fram utbildningsmaterial som kan användas i digitalt samskapande. Detta material återfinns i länkarna nedan. Mer om projektet finns att läsa om i slutrapporten, Dnr. MIUN 2021/1136:2.

 

Digitala verktyg

Fiskbensövning

Föreläsning 

Mural-mall 

 

Kurs- och programutveckling

Föreläsning

Mural-mall

 

World Café

Föreläsning

Mural-mall

 

Dialogduken

Föreläsning

Mural-mall

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-01