Se seminariet om akademisk frihet ‑ och lägg in nästa i kalendern

Mån 06 maj 2024 14:51

För ett par veckor sedan inleddes seminarieserien om akademisk frihet i Östersund. Seminariet, som livesändes och spelades in, kan ses här. Redan nu kan höstens seminarium läggas in i kalendern.

Cirka 70 på plats och 300 online. Så många medarbetare och studenter valde att vara med när seminarieserien om akademisk frihet drog igång. Seminarieserienvänder sig till alla medarbetare och studenter.

Syftet med serien är att belysa den högst aktuella frågan om akademisk frihet. Grundprincipen inom forskning är att alla forskare själva får välja sina områden, fria från inflytande, men i dag är universitetens autonomi ifrågasatt från flera håll. Helene Hellmark Knutsson, ordförande Mittuniversitetets universitetsstyrelse, pratade om vad som är viktigast för den akademiska friheten i polariseringens tidevarv. Mats Benner, professor forskningspolitik, Lunds universitet, och styrelseledamot Mittuniversitetets universitetsstyrelse, pratade om vad vi talar om när vi talar om akademisk frihet och Anders Fällström inledde med att prata om hur järnvägsindustrins finansiering av Stanford har gett oss den akademiska friheten. Efter föreläsningen var det en frågestund där deltagarna fick ställa frågor till panelen. 

Nästa två seminarium inplanerade - kom med förslag

3 oktober, i samband med akademisk högtid i Sundsvall, är nästa seminarium inplanerat. Då är temat universitetens autonomi och betydelsen av att vara statliga myndigheter. Tredje veckan i december är ytterligare ett seminarium inplanerat, då på temat hot och hat inom akademin.

Feedback, förslag på kommande teman, upplägg eller tips på föreläsare kan mejlas direkt till prorektor Anna Olofsson på anna.olofsson@miun.se  

Filmen från livesändningen kan även ses på Mittuniversitetets Youtube-kanal.

Frihet

Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-05-07