Vanliga frågor om schema | miun.se

Vanliga frågor om schema

Här hittar du vanliga frågor och svar om schema och interna lokalbokningar.

  • Studenterna ska kunna se sitt schema minst 4 veckor innan kursen (eller egentligen läsperioden) börjar.

     Schemafunktionen behöver 4 - 6 veckor på sig att lägga alla scheman. Därför behöver schemaunderlag lämnas in till Schemafunktionen 8 - 10 veckor innan läsperioden börjar. Undantaget från detta är schemaläggningen för läsperiod 1, första delen av höstterminen. Schemat för läsperiod 1 läggs innan sommaruppehållet för att personal ska ha möjlighet att se schemat för kurserna och skicka in ändringsönskemål till Schemafunktionen innan de går på sommarsemester.

    I många fall behöver Schemafunktionen återkomma till lärare med följdfrågor gällande ändringsönskemål. Ändringsönskemålen behöver därför åtgärdas medan lärarna ännu finns tillgängliga.

  • Schemafunktionen är medveten om att det finns lärare som önskar lägga sina scheman själva i TimeEdit. Det är dock inte möjligt att öppna upp för det rakt av utan det behöver i så fall först göras en förstudie och risk- och konsekvensanalys. Det finns i nuläget inte resurser för att göra det.

    Schemafunktionen känner till att det finns lärosäten där lärarna själva lägger schema. Det kan dock råda olika förutsättningar till detta för olika lärosäten. Det skulle kunna underlätta ifall varje institution hade "ett eget hus" med egna lokaler. Vid MIUN är lokalerna till stor del gemensamägda.

  • Personal har behörighet att ändra följande i publicerat undervisningsschema för sin institution: moment, lärarnamn, undervisningsgrupp och ändra fritext i bokningsinfo samt lägga till exempelvis zoomlänk.

    I nuläget kan man bara ändra i den institution man själv tillhör. Personal har behörighet att själva boka konferensrum via miun.se och där på startsidan välja verktyget "Boka konferensrum".

  • För att schemat ska kunna publiceras tidigare behöver hela schemaläggningsprocessen påbörjas tidigare. Detta innebär bland annat att kursansvariga behöver lämna in schemaunderlagen tidigare.

    Schemafunktionen är positivt inställda till att tidigarelägga schemaläggningsprocessen och skulle gärna schemalägga terminsvis (2 gånger per år) i stället för läsperiodsvis (4 gånger per år).

    I samband med Schemafunktionens dialoger med institutionerna våren 2024 lyfte Schemafunktionen frågan om institutionernas åsikt om schema lades terminsvis i stället för läsperiodsvis. Institutionerna svarade att man inte vill tidigarelägga schemaläggningsprocessen för att det redan nu är svårt att hinna med att lämna in schemaunderlaget i tid. Bemanningen är ofta inte klar så tidigt och man tror att det skulle generera ännu mera schemaändringar. Det skulle bli ännu svårare att hinna göra kursutvärderingen.

  • Studenterna ska ha möjlighet att se schemat minst 4 veckor innan kursstart.

    I nuvarande schemaläggningsprocess ser Schemafunktionen till att lägga scheman så de kan publiceras senast då. För att kunna visa schema för kursansvariga tidigare behöver schemat vara färdigt tidigare och för att Schemafunktionen ska kunna uppfylla det behöver schemaunderlagen skickas in tidigare (något som Schemafunktionen har frågat institutionerna om det skulle kunna vara möjligt, men då fått till svar att man inte vill lämna in schemaunderlagen ännu tidigare än vad man gör nu).

    Se även svaret på frågan "Varför släpps schemat så sent?"

  • Den främsta anledningen till att det finns ett sista inlämningsdatum är för att det ska vara möjligt för Schemafunktionen att göra prioriteringar i schemaläggningen.

    Förstaårsprogramstudenter, stora samläsningar och stora grupper samt specifika salsbehov behöver schemaläggas i tidigt skede. Om schemaunderlaget inte har kommit in i tid förloras möjligheten till prioritering.

    Ett annat skäl till att schemaunderlagen behöver skickas in inför ett visst datum är för att Schemafunktionen ska kunna garantera att schemat ska hinna läggas och finnas publicerat minst 4 veckor innan kursen börjar.

    Schemafunktionens bemanning är slimmad och för att hinna publicera scheman i tid, åtgärda önskemål om ändringar i publicerade scheman skyndsamt samt hantera interna lokalbokningar behöver schemaläggningen av olika läsperioder fördelas över olika tidsperioder.

    Sent inskickade schemaunderlag tas omhand så snart  som möjligt, men i de fall stora mängder sena schemaunderlag inkommer under ordinarie schemaläggningsperiod för annan läsperiod är det inte alltid möjligt för Schemafunktionen att prioritera dessa. Framförallt inte om det samtidigt inkommer många brådskande schemaändringar. Om Schemafunktionen hade haft en större bemanning hade möjligheten till flexibilitet kunnat vara större. 

  • Schemafunktionen schemalägger i snitt 320 kurser inför varje läsperiod och det tar 4-6 veckor utifrån Schemafunktionens resurser. Det är därför inte möjligt att invänta tills kursstartsdagen med att lägga schema utan det behöver läggas långt innan. Studenterna ska dessutom ha möjligheten att kunna se sitt schema minst 4 veckor innan kursstart.

    När kursansvarig får vetskap om att man har en student med särskilda behov på sin kurs (som gör att man behöver tex annan teknik än den som finns i de redan bokade salarna) får man skicka in önskemål om salsändringar till Schemafunktionen som åtgärdar ändringarna.

    Om det är en programstudent som har särskilda behov blir det förhoppningsvis känt redan under första terminen.När sedan uppgift om särskilda behov är känt inom institutionen kan det vara möjligt att kursansvariga i kommande kurser kan bli informerade och därmed ha möjligheten att uppge de specifika behoven när hen fyller i schemaunderlaget för följande kurser så kan ”rätt” lokaler schemaläggas redan från början för kommande kurser. 

  • Under åren 2021 - 2022 provade Schemafunktionen att använda en schemaunderlagsmall i form av webbformulär – TimeEdit Preferences. Det var en modul som TimeEdit (MIUN:s leverantör av schemaprogram) hade tagit fram, men modulen var ny och inte färdigutvecklad.

    Några kursansvariga vid MIUN fick vara testpiloter och prova att använda modulen, men det visade sig att den inte var tillräckligt utvecklad för att möta upp Mittuniversitetets behov (vare sig från kursansvarigas eller Schemafunktionens håll). De utvecklingsönskemål Schemafunktionen hade fanns inte heller med i leverantörens roadmap i närtid. Schemafunktionen valde därför att säga upp avtalet för den modulen.. 

  • Schemafunktionen har i nuläget två varianter av schemaunderlagsmall som man kan välja mellan. Schemafunktionen har även lämnat in ett önskemål till portföljstyrningsgruppen om att få hjälp med att göra en förstudie till att skapa ett schemaunderlag i form av webbformulär. Ett första möte gällande förstudie ägde rum 12 april 2024. 

  • I de schemaunderlag som skickas in till Schemafunktionen kan flera kursansvariga önska tex samma specifika sal samma dag och samma tid. Ett ifyllt schemaunderlag kan därför inte ses som ett krav utan som ett önskemål.

    När flera har samma önskemål försöker Schemafunktionen hitta andra lösningar som förhoppningsvis kan fungera. Specifika önskemål om datum och tider i ett schemaunderlag kan inte alltid tillgodoses i detalj då Schemafunktionen behöver utgå ifrån bland annat storlek på studentgrupper, campus-/inneveckor, behov av teknik och salar. Vissa veckor, som till exempel vid kursstartsveckor, råder det lokalbrist som kan göra det svårt att få ihop alla önskemål. 

  • Tentamenssamordnarna gör tidssättningen av salstentor 5 veckor innan tentamensdagen och då ändras klockslagen till vad som kommer att gälla.

  • Jo det går bra. Det behöver dock anges vilket som är årets kurstillfälle och vilket kurstillfälle det var i fjol.

     Schemafunktionen ber er också kontrollera fjolårets schema för att se om det verkligen ska läggas helt lika som förra året eller om det är något som ska vara annorlunda, tex annan lärare, annat studentantal eller andra förändringar. Om det är något sådant som har blivit förändrat sedan fjolåret behöver detta anges för att undvika schemaändringar i efterhand.

Kontakt

Sidan uppdaterades 2024-08-16