Vanliga frågor och svar om Canvas för dig som lärare
-
Hur får jag som lärare tillgång till Canvas?
Som lärare har du redan tillgång till Canvas. Du hittar Canvas som ett menyval under menyn Verktyg i Medarbetarportalen. Du använder dina vanliga CAS-inloggningsuppgifter.
Du kan också använda URL https://canvas.miun.se
-
Finns färdiga mallar för hur kursrummen ser ut eller bygger jag som lärare själv upp kursens utseende?
Kursrummen baseras på en mall som ger studenterna en igenkänningsbar grundstruktur för Mittuniversitetets kurser. Du som lärare bygger själv i hög utsträckning upp kursen och styr hur kursinnehållet ska presenteras och hur upplägget för din kurs ska se ut inom kursmallens ramar.
-
Kommer de quizzar jag använt i Moodle att kunna flyttas över till Canvas?
Det kommer att gå att migrera material såsom filer och quizzar från Moodle till Canvas. Arbetet med detta har påbörjats. Mer information om migrering av material kommer senast 18/3 och publiceras på sidan https://www.miun.se/canvasinfo.
-
I min kurs kommer vi ha behov av stora lagringsutrymme för studenternas inlämningsuppgifter, kan jag få tillgång till det?
Canvas har begränsat lagringsutrymme per kurs. Därför ska stora filer som mediafiler (videor) stora bilder, .zip-fler eller andra typer av datafiler inte läggas direkt i lärplattformen. För dig som har behov av större lagringsutrymme, utöver för videofiler som läggs i MiunPLay eller Studio, finns en extern lösning för detta i form av Valvet.
Där kan du dela filer med studenter och studenter kan ladda upp filer och dela dem med dig. För mer information om du har behov av denna typ av lösning, kontakta PUkontakt@miun.se
Mediafiler som inspelade föreläsningar och andra videofiler ska lagras i mediaplattformen, antingen MiunPlay/Kaltura eller Studio.
-
Kan jag fortsätta ha mina kurser i Moodle efter höstterminen 2025?
Nej. Från VT2026 kommer inga kurser ges i Moodle. Moodle kommer försättas i läsläge från och med VT2026. Det innebär att det inte kommer vara möjligt att gå in och förändra något i kursrum etc. i Moodle från och med VT2026.
Mer information om detta kommer.
-
Vad händer med mitt kursmaterial i Moodle efter 2025?
Från och med VT2026 kommer Moodle att vara åtkomlig i läsläge. Inget material raderas i det sammanhanget. Ett arbete kommer därefter inledas HT2026 med att se över materialet för arkivering enligt gällande regelverk. Mer information om detta kommer senare.
-
Finns det utbildning om Canvas för mig som lärare?
Ja. Du är varmt välkommen till de workshoppar om grunderna i Canvas som FUS ordnar. Här går vi igenom de grundläggande funktionerna i Canvas. Du hittar information om datum för dessa på informationssidan om Canvas.
FUS ordnar även öppna Canvasstugor (drop in) där du kan ställa frågor och få stöd utifrån dina behov. Information om dessa finns också på sidan som länkas ovan. De infaller för närvarande på onsdagar och fredagar.
FUS kan även ordna skräddarsydda workshoppar utifrån önskemål, t.ex. för ett lärarlag eller institution, alternativt utifrån specifika funktionsbehov som Latex, quiz eller matriser. Kontakta pukontakt@miun.se
-
Kan jag få en testkurs i Canvas för att lära mig hur det fungerar?
Ja, som lärare har du redan nu tillgång till en testkurs, en "sandbox", där du kan prova på att bygga upp en kurs och testa olika funktioner. Kontakta PUkontakt@miun.se för mer information, eller kom till våra Canvasstugor.
-
När får jag tillgång till mina kurser som ska ges HT2025 så jag kan börja arbeta med innehållet?
Just nu skapas kursrum manuellt. Kontakta pukontakt@miun.se för att beställa dina kurser.
Utveckling pågår för att kursrummen ska skapas automatiskt inför HT2025.
-
Finns det möjlighet att beställa programrum i Canvas?
Ja det kommer finnas möjlighet att ha ett rum för ditt utbildningsprogram i Canvas. Programansvariga har bjudits in till inledande träff. Kontakta PUkontakt@miun.se för mer information och för att beställa ett sådant programrum.
-
Finns Canvas som app för smartphone?
Ja, Canvas finns som app för smartphone. Det finns en app för studenter och en app för lärare. Du som lärare kan använda dig av båda apparna. Med studentappen kan du ta del av hur det ser ut för studenter.
Bägge apparna finns i Play (för Android) och i AppStore (för iPhone). Installera apparna på din mobil och logga därefter in genom att scanna den QR-kod för mobilinloggning som du hittar under din kontosida i Canvas när du är inloggad på din dator.
-
Hur får mina studenter kunskap att hantera Canvas?
Det finns ett omfattande stödmaterial om Canvas som tagits fram av företaget bakom Canvas: Instructure. Under vårterminen 2025 kan studenter använda dessa Canvas-guider som är tillgängliga på Instructures webbsidor.
Det går även att hitta guider via support-frågetecknet i Canvas eller kontakta PUkontakt@miun.se
Informationen om stöd för studenter kommer att uppdateras inför hösten 2025.
-
Varför byter Mittuniversitetet lärplattform?
Mittuniversitetet har valt att byta lärplattform från Moodle till Canvas. Mittuniversitetet har sedan 2012 haft Moodle som lärplattform. Den version av Moodle som Mittuniversitetet använder idag baserar sig på en gammal version av Moodle som inte längre kommer säkerhetsuppdateras efter årsskiftet. Under åren har behoven och kraven som ställs på en lärplattform förändrats och utvecklats. För att Mittuniversitetet på bästa sätt ska kunna möta framtidens undervisning finns det således både säkerhetsskäl och pedagogiska behov av att byta lärplattformen i närtid.
Här kan du läsa mer om bakgrunden till lärplattformsbytet.
-
När ska övergången till Canvas vara genomförd?
Övergången till Canvas ska vara helt genomförd vid årsskiftet 2025/2026.
Under vårterminen 2025 ges ett antal pilotkurser i Canvas, i övrigt ges Mittuniversitetets kurser som vanligt i Moodle. Från och med höstterminen 2025 ges Mittuniversitetets samtliga kurser i Canvas.
Från och med vårterminen 2026 är Moodle endast tillgänglig i läsläge.
-
Vem är ansvarig för arbetet med övergången till Canvas?
Arbetet med övergången från Moodle till Canvas genomförs som ett projekt med FUS som projektägare. Arbetet genomförs i samverkan med institutionerna som har särskilda institutionskontakter utsedda.
Du kan följa arbetet på sidan www.miun.se/canvasinfo
-
Vem kontaktar jag för mer information om övergången?
Om du vill ha information om övergången till Canvas finns flera kanaler:
Uppdaterad information om arbetet publiceras fortlöpande på sidan www.miun.se/canvasinfo
Din institutionskontakt för Canvas kan svara på generella frågor om övergången.
Du kan bjuda in representanter för projektgruppen till din ämnesgrupp eller motsvarande för en presentation av projektet genom adressen PUkontakt@miun.se.
-
Vilka pilotkurser ges i Canvas vårterminen 2025?
Under vårterminen 2025 ges ett mindre antal kurser i Canvas som pilotkurser. Du hittar vilka kurser det rör sig om på sidan http://www.miun.se/canvasinfo
-
Kommer sommarkurser 2025 ges i Canvas eller Moodle?
Du som lärare väljer själv. Vill du ge din sommarkurs i Canvas så anmäler du det via detta formulär. Vi behöver din anmälan senast 30/4.
Du kommer få hjälp med migrering av material från Moodle till Canvas. Har du frågor kring att ge sommarkurser i Canvas? Kontakta pukontakt@miun.se.