Sandra Wall‑Reinius blir tillförordnad dekan

Tor 07 dec 2023 14:21

Vid årsskiftet kliver Sandra Wall-Reinius in i rollen som tillförordnad dekan efter drygt fem år som prodekan. Vi ställde några frågor till henne och passade samtidigt på att reda ut hur det ska gå till att utse en ny dekan till fakulteten.

Sandra Wall-Reinius, tf dekan fakulteten för humanvetenskap

Tre snabba till Sandra Wall-Reinius

Hej Sandra, vi börjar med en sportfråga. Hur känns det?

Det känns spännande och intressant. Det kommer nog bli utmanande, men också lärorikt. Det kommer bli en del arbetsuppgifter som jag inte tidigare varit involverad i.

Vad är på gång till våren inom fakulteten?

Förutom ordinarie verksamhet kommer vi bland annat att arbeta med den nya organisationen kring våra hållbarhetsombud, fortsätta arbetet med utbudsstrategi för utbildning, och med fördelningsmodell för utbildningsanslag. Vi har också val till fakultetsnämnden i vår.

Du har varit prodekan sedan 2018, vad tar du med dig från dessa år?

Det som jag särskilt tar med mig är erfarenheter både från det kollegiala och linjen, olika möteskonstellationer och universitetets organisation. Jag har under åren arbetat nära både prefekter och studierektorer och i och med att jag också är ledamot i fakultetsnämnden och ordförande i anställningsrådet så bär jag med mig viktiga lärdomar från det kollegiala fakultetsarbetet. 

SÅ UTSES EN NY DEKAN

Det första steget i att utse en dekan är att välja en valberedning. Detta kommer att ske så snart som möjligt efter årsskiftet. Alla röstberättigade vid fakulteten, den så kallade valförsamlingen, bjuds in till ett fysiskt möte där man väljer en valberedning. Röstberättigade är alla som har en anställning vid fakulteten på minst två år och minst 40 % av heltid. Undantaget är doktorander och anställda vid fakultetskansliet. 

Valberedningen ska bestå av fem personer. Båda campusorterna samt både kvinnor och män ska vara representerade i valberedningen (könsfördelningen ska vara 40/60). Under sin mandatperiod hanterar valberedningen även val av fakultetsnämnd och eventuella fyllnadsval.  

Valberedningen har i uppdrag att, efter samråd och dialog med rektor, ta fram förslag på en dekan som är lämplig för uppdraget och som har kollegiets förtroende. Det är upp till valberedningen att avgöra hur sondering eller ev. nomineringsförfarande ska gå till. Beslutet om vem som blir dekan fattas sedan av rektor. Alla som uppfyller behörighetskraven för anställning som universitetslektor eller professor vid Mittuniversitetet kan utses till dekan. 

Den nya dekanen ska tillträda den 1 juli 2024, samtidigt som en ny fakultetsnämnd. Sandra Wall-Reinius återgår då till att vara prodekan fram till halvårsskiftet 30 juni 2025. Den 1 januari–30 juni 2024 kommer Peter Degerman att vara tillförordnad prodekan.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-07