Podcast som pedagogisk förstärkning och examinationsform
Ett intimt vetenskapligt samtal? I utvecklingsprojektet ”Podcast som pedagogisk förstärkning och examinationsform” utforskas podcastmediets pedagogiska möjligheter i två spår: podcasten som förstärkande läromedel och podcasten som examinationsform.
Podden har unika kvaliteter som särskiljer den från andra medieformer i universitetsundervisning: Den är direkt, och speglar i grunden ett samtal, lyssnandet ger en intim karaktär. Poddar kan vara en viktig del i multimodal undervisning, vilket underlättar för universitetsstudenter från studieovan bakgrund.
PODCAST SOM LÄROMEDEL
Det första spåret är en vidareutveckling av ett pilotprojekt som genomfördes på en A-kurs i vetenskapligt skrivande 2019 för att bättre tillgängliggöra kurslitteratur som upplevdes som svårgenomtränglig av studenterna. Idén var att i poddens form ge pedagogisk förstärkning av svåra moment genom informella samtal lärare emellan där vi diskuterade kurslitteraturen och kursens teman. Dessa samtal tillhandahölls studenterna digitalt i form av podcastavsnitt på ca 10–20 minuter vardera. Detta var ett sätt att skapa en pedagogisk förstärkning, sänka tröskeln för de mer studieovana, och för att förenkla förståelsen av ett för många främmande ämne. Det kunde också vara ett stöd för studenter med läs- och skrivsvårigheter, eller studenter som av andra skäl föredrar ljudmediet över andra medier. Podcastmediet är dessutom för många i vår studentgeneration ett medium de brukar dagligen och är vana vid att konsumera. Initiativet emottogs väl av studenterna. I detta HEAD-projekt vill vi bygga vidare på dessa erfarenheter och i dialog med studenterna utveckla fler podd-avsnitt i fler kurser. Dessa ska fokusera på frågor och teman som studenterna kan uppleva som särskilt utmanande och där podden som medium kan göra extra stor nytta.
PODCAST SOM EXAMINATIONSFORM
Det andra spåret är mer outforskad mark, men skulle innebära utvecklandet av nya examinationsformer där studenterna själva förväntas producera podcastavsnitt. Exempelvis skulle inspelande av en podcast kunna ersätta traditionella litteraturseminarium, där studenterna istället skriver manus och spelar in sina diskussioner om kurslitteraturen i poddform. Vilka andra typer av läraktiviteter som podcasten lämpar sig för skulle vara något för utvecklingsprojektet att utröna. Projektet kommer att implementeras framför allt på Journalistprogrammet, där studenterna redan har viss vana av medieproduktion, och fokus kommer i första hand att vara på den teoretiskt tunga C-terminen. De mer akademiskt krävande kurserna i slutet av utbildningen har flera pedagogiska utmaningar, där detta skulle kunna vara en vitamininjektion och en studentaktiverande metod. Men då tekniken och metoden i sig är ämnesneutral skulle resultatet av projektet kunna spridas till andra program och kurser om försöksverksamheten är lyckad.
Fakta
Projektperiod
240108-251218
Institutioner/avdelningar
Projektmedlemmar

