VIDGA ‑ Vägledning i Digitalisering med Generativ AI
Vill du minska tiden på repetitiva uppgifter och i stället fokusera på det som verkligen betyder något? VIDGA-projektet erbjuder stöd och vägledning för dig som vill använda generativa AI-verktyg, såsom Copilot och ChatGPT, för att effektivisera arbete inom undervisning, forskning och administration.
Hur kan AI göra din arbetsvardag smidigare?
– AI diskuteras ofta i termer av utmaningar, men vi fokuserar på möjligheterna – och hur du kan dra nytta av dem i ditt dagliga arbete, säger projektledaren Erik Öberg.
Vill du få konkreta tips och stöd för hur AI kan underlätta din arbetsdag? Fyll i vår enkät och berätta vad du behöver hjälp med!
Så kan vi stötta dig
Utifrån dina behov återkopplar vi med förslag på nästa steg, till exempel ett samtal eller en workshop där vi tillsammans ser hur AI kan användas i din ämnesgrupp, avdelning eller enhet. Om du arbetar med utbildning kan vi även ge vägledning kring AI-policy, akademisk integritet och frågor om fusk.
Exempel på områden där AI kan spara tid och förenkla arbetet:
- Automatisering av administrativa uppgifter: Använd AI för att hantera repetitiva arbetsmoment och frigöra tid för mer värdeskapande arbete.
- Anpassning av undervisningsmaterial: Generativa AI-verktyg kan hjälpa till att skapa eller förbättra quiz, övningsuppgifter och annat kursmaterial.
- AI som pedagogiskt stöd: Använd ChatGPT som idégenerator vid planering och genomförande av undervisning.
- Effektivisering av forskningsprocessen: AI kan analysera stora mängder vetenskaplig litteratur, sammanfatta nyckelinsikter och skapa strukturerade översikter – perfekt för den som vill spara tid på litteraturstudier och artikelproduktion.
- Pedagogisk vägledning: hur kan undervisningen anpassas så att AI ger ett stöd men inte blir ett fusk. Hur förhåller sig kurserna till universitetets ‘Guide för studenters användning av generativ AI’?
Vill du ha stöd och vägledning?
Berätta vad du vill ha hjälp med genom att fylla i vår enkät! Vi hör av oss till dig med nästa steg.
Fakta
Projektperiod
250101-261231
Institutioner/avdelningar
Projektmedlemmar

