Om Skrivlyftet 2.0
Projektet ”Skrivlyftet vid Mittuniversitetet” har bedrivits mellan 2017–2023. I projektet har program- och ämnesmiljöer gemensamt utforskat och vidareutvecklat den egna undervisningspraktiken med målet att stärka studenternas akademiska litteracitet. Drygt 140 lärare vid Miun från 40-talet olika program har deltagit i projektet och påbörjat en utvecklingsprocess. Nu växlar projektet upp till 2.0 och byter delvis skepnad.
Vilka vänder sig Skrivlyftet 2.0 till?
Skrivlyftet 2.0 vänder sig även fortsättningsvis till programmiljöer och ämnesmiljöer vid Miun. Både de miljöer som tidigare deltagit i Skrivlyftets skrivdidaktiska verkstäder och de som inte deltagit.
Vad erbjuder Skrivlyftet 2.0?
Skrivlyftet 2.0 har samma mål som tidigare ”att stärka samtliga studenters möjligheter att utveckla kompetens i akademisk litteracitet”. För att detta mål ska kunna nås erbjuder Skrivlyftet 2.0 skrivdidaktiskt stöd till utbildningsmiljöer vid Miun. En mycket konkret aktivitet i det stödet är att utveckla, implementera och underhålla en handlingsplan för ämnesintegrerat skrivande som genomförs i två steg.
Steg 1. vänder sig till de utbildningsmiljöer som inte deltagit i Skrivlyftets verkstäder, alternativt endast är i början av att ta fram en handlingsplan. De erbjuds stöd för att utveckla en handlingsplan.
Steg 2. vänder sig till de miljöer som redan utvecklat en handlingsplan i Skrivlyftets verkstäder. De erbjuds stöd för att implementera och underhålla den framtagna handlingsplanen.
Hur går det till?
Det skrivdidaktiska stödet kommer att erbjudas i workshop-format, cirka fyra workshoppar per utbildningsmiljö. Workshopparnas innehåll och utformning kommer att tas fram i samråd med den koordinator som miljöerna själva utser. Arbetet pågår fortlöpande under cirka en termin. De miljöer som deltar i steg 1 kommer att fokusera på att utforska den egna undervisningspraktiken, att identifiera vilka skrivkompetenser studenterna behöver och att avslutningsvis identifiera miljöernas utvecklingsbehov. De miljöer som deltar i steg 2 kommer att erbjudas workshoppar med varierat innehåll beroende på miljöernas önskemål och behov.
Såddmedel
Såddmedel kommer att utlysas för de utbildningsmiljöer som vill delta. En enskild miljö kan ansöka om maximalt 100 000 SEK. I ansökan ska framgå hur resurserna ska användas och vilket skrivdidaktiskt stöd som önskas. Inför utarbetande av ansökan är det önskvärt att en koordinator i miljön utses som etablerar kontakt med FUS, för att gemensamt identifiera de önskemål och behov som miljön har.
För kontakt och frågor kontakta: alexis.engstrom@miun.se