ForskarFredag 2017

Spara favorit 9 nov november 2017
Gruppbild ForskarFredag

Vad gör egentligen en forskare och vad forskas det om på Mittuniversitetet? Spä på din nyfikenhet under ForskarFredag - en dag där forskaren står i centrum och allmänheten ges möjlighet att ta del av spännande och aktuell forskning.

ForskarFredag arrangeras i år både i Sundsvall och Östersund. Under dagen har du möjlighet att lyssna till intressanta föreläsningar, ställa frågor om forskning och få en bättre bild av vad en forskare egentligen gör.

Här finns programmen för respektive ort:

ForskarFredag i Sundsvall

ForskarFredag i Östersund

 

ForskarFredag är helt kostnadsfritt och öppet för alla besökare.

Välkommen!

Massexperiment - Nyhetsvärderaren

I dagens medielandskap får många människor, särskilt ungdomar, ofta information om aktuella händelser genom internetsajter och sociala medier. Samtidigt använder olika aktörer dessa nya medier för att sprida rädsla och fördomar via fejkade nyheter.

Hjälp forskare att ta reda på hur trovärdiga ungas nyhetsflöden är! Vilka nyheter rör sig i ungas digitala flöden? Och hur trovärdiga anser ungdomarna att nyheterna är? Detta ska forskare och elever för första gången ta reda på i ForskarFredags massexperiment 2017 – Nyhetsvärderaren.

I Nyhetsvärderaren kommer forskare, lärare och elever att tillsammans:

  • undersöka vilka nyheter som rör sig i högstadie- och gymnasieelevers nyhetsflöden
  • utveckla och testa ett verktyg för att lära elever källkritik i digitala medier

Läs mer och anmäl er till massexperimentet här

Teckningstävling

Hur ser forskare ut i barns teckningar? Vilka ämnen skulle de välja att forska om, om de var forskare? I september 2017 bjuder vi in elever i hela Sverige, 6-12 år, att delta i teckningstävlingen ”Rita dig själv som forskare”!

Syftet är att öka kunskaperna hos barn och unga om vad forskning är och hur forskning går till och så ett frö om forskning som ett möjligt karriärval. Vi vill också utmana stereotypa föreställningar om vad forskare gör och vem som kan bli forskare.

Teckningstävlingen är en rolig och enkel aktivitet för att inleda ett samtal i klassrummet om forskning, vetenskap och vad forskare gör. Det finns även möjlighet att få ställa ut sin klass teckningar på Kulturmagasinet i Sundsvall under ForskarFredag.

Mer information om teckningstävlingen finns här!

Om ForskarFredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 250 städer i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer om ForskarFredags nationella satsning här.

Kontakt

Maria Rumm, forskningskommunikatör,
samordnare ForskarFredag
maria.rumm@miun.se
010 - 142 78 21