Kan vi göra plast av trä och gelatin?

FULLBOKAD, men anmäl dig gärna som reserv eller ev. lektioner senare i höst. Nu har du och dina elever chansen att prova ett kemiexperiment i klassrummet. Att se om det går att göra plast av gelatin. Efter experimentet träffar ni kemi forskaren Ida och Frida från Technichus Science Center.

Ebbe och Signe gör experiment med Technichus

Dag och tid

Under vecka 38 eller 39. Ni kommer överens med forskaren Ida och Frida.

Två lektioner, en klass/lektion

Målgrupp:
åk 2

Ämne: kemi

Utrustning:

  • Ni behöver en smartboard eller en dataprojektor för att eleverna ska kunna se Ida och Frida och gärna en kamera så de kan se eleverna.
  • Ni måste ha Zoom eller Teams installerat på datorn.  

Beskrivning av lektionen

Innan lektionen kommer vi att skicka ut ett mindre experiment-kit till dig som lärare och dina elever. I paketet kommer det att finnas instruktioner på hur ni ska göra experimentet i klassrummet.  
Kitet innehåller:

  • Isformar
  • Gelatin
  • Karamellfärg

Det tar minst 48 timmar innan gelatinet har stelnat. Eleverna kommer även att diskutera några frågor före, under och efter experimentet som ni ska dokumentera. De ska även förbereda frågor till Ida. Under lektionen kommer eleverna att få frågor om experimentet och de har möjlighet att ställa sina frågor till Ida om forskning och annat. 

Intresseanmälan

Skicka din intresseanmälan till:

forskarfredag@miun.se

Experiment med forskaren Ida, eleverna Signe och Ebbe med Technichus

Kan man göra plast av trä och gelatin? Signe och Ebbe experimenterar med Technichus
Filmen kan du som lärare titta på innan så du vet vad experimentet handlar om. Om ni inte får en plats på vår lektion, kan ni med fördel göra experimentet själva med klassen med lärarhandledning från Technichus.