I årets upplaga av Design Open bestod uppgiften av att komma med roliga, snygga och spännande förslag på hur människor i alla åldrar, och med olika funktionsförmågor, kan lockas att röra sig mer. Här presenteras vinnarnas bidrag och juryns motiveringar.

Tove Luksepp, vinnare Design Open 2018/19
Tove Luksepp, vinnare av Design Open 2018

Första pris

Tove Luksepp från Storsjögymnasiet med bidraget BMI, Brain – Machine Interference. 
BMI:t är en konceptuell bioteknisk lösning som skapar träningslust genom att stimulera det kroppsegna belöningssystemet. Användaren får en positiv upplevelse av fysisk aktivitet, känner stark vilja att återuppleva reaktionen och eftersöker liknande upplevelser. Med andra ord: personen tränar regelbundet. Lösningen skapar nya, goda vanor och tillåter användaren att utefter egna förutsättningar aktivera sig. Så enkelt!

Juryns motivering: Ett konceptuellt förslag som riktar sig mot en väldefinierad målgrupp med ett verkligt och allvarligt problem. Lösningen är kreativ och ”utanför boxen”. Genom presentationen av lösningen får vi en inblick i framtidens design. Juryn fick ta del av en sunt ifrågasättande och en stark nyfikenhet. Lösningen skulle lämpa sig väl för framtida forskning samt en föredömligt välskriven rapport. 

Andra pris

Andra pris: Lina Nordström & Frida Skarin från Umeå Dragonskolan med bidraget Gymbussen. 
Gymbussen kommer hjälpa samhällets pensionärer att få professionell hjälp av sjukgymnast för att hitta så skonsamma och vårdande övningar som möjligt för krämpor. En uthyrningsstation där man kan låna hem nybörjarvänliga verktyg för att ta träningen och behandlingen hem. Samt ett välutrustat gym som är enkelt att använda och erbjuder många typer av träning. Med denna gymbuss kommer vi ut till två samhällen/byar per dag. En på förmiddagen och en på eftermiddagen. På det sättet kan vi under en vecka med bara en buss nå ut till sammanlagt 14 samhällen eller byar och täcka ett stort område. Ingen ska känna att dom inte kan ta sig ut och få den hjälp dom behöver. Gymbussen har ett gym, en klinik, ett uthyrning och kapprum och sms-tjänsten.

Juryns motivering: Tydlig designprocess. En ny lösning som bygger på ett etablerat och fungerande koncept. Den skapar inte bara fysisk rörelse utan även sociala möten mellan olika grupper och generationer. Lösningen beskriver en tydlig målgrupp och skapar en bra lösning för glesbygdsområden. Lösningen skulle kunna fungera för fler målgrupper än bara äldre, till exempel tonåringar i glesbygd.

Tredje pris

Albin Sjölén från Sundsvalls Gymnasium, Västermalm med bidraget Robotic PTrainer.
Den slutgiltiga produkten är en AI robot vid namn Robotic PTrainer som fungerar som en personlig tränare. Han är 30cm hög och är en väldigt peppande träningskompis för alla som har svårt med motivationen. Han ska göra träningspassen roliga och varierande genom peppning och många olika övningar. Det största problemet för de flesta är att de inte vet vad de ska göra eller bara har svårt att komma iväg, men med denna personliga tränare ska det bli lättare att göra just det. Han frågar/påminner när du varit inaktiv en längre tid om ni ska träna. Robotic PTrainer ansluts till din smartphone via bluetooth så du lätt och enkelt kan anpassa han efter vad du själv önskar som till exempel påminnelser om träning, analyser och feedback av slutförda pass via en app.

Juryns motivering: En bra träningskompis i vardagen och en potentiell storsäljare. Juryn ser många utvecklingsmöjligheter med en relevant produkt i en tid med överdriven och onödig konsumtion. Juryn tycker att roboten utgör en lösning för personer som vill ha stöd med fysisk aktivitet i vardagen utan sociala krav på att lyckas.

Design Open 2018

Design Open 2018

Fotograf: Tove Luksepp

Bild av

Design Open 2018

Design Open 2018

Fotograf: Linda Nordström & Frida Skarin

Bild av

Design Open 2018

Design Open 2018

Fotograf: Albin Sjölén

Bild av